Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо е важно храненето под час

Защо е важно храненето под час

Защо е важно храненето под час

Принципите на правилното хранене не са сложни. Не са нужни строги диети, а само редовно хранене с определени количества храна. Въглехидрати и мазнини се ядат сутрин и на обяд, а през целия ден трябва да се приемат само белтъчини.

Вечер храната трябва да бъде лека, без въглехидрати, които не могат да се използват за енергия и се превръщат в мазнини, трупани по тялото.

Зеленчуците могат да се ядат през целия ден, плодовете също, ако са с ниско съдържание на въглехидрати.

Основни принципи на правилното хранене

Основен принцип на правилното хранене е разделянето на храната на равни приеми - сутрин, обяд и вечер, а между тях да има съвсем леки закуски. Много важно е храната да се приема в определени часове.

Последните проучвания предлагат като най-рационален режим на хранене четирикратният, като храната се приема през 4-5 часа. Така се отбягва усещането за глад и придружаващи неприятни симптоми като главоболие, слабост, сърцебиене и други.

Закусването сутрин преди работа с въглехидратни храни осигурява нужната енергия, предпазва тялото от заболявания като гастрит, язва и други, а вечерното хранене трябва да бъде колкото може по-рано, за да не се натрупва преработената и неизползвана храна в мастните депа.

Храненето в определен час дава възможност енергията, набавена с храна да се разпредели равномерно, с порциите храна. Този режим насърчава правилната обмяна на веществата и предотвратява натрупване на излишъци, които се превръщат в затлъстяване, както и развиване на болести, следствие на нередовно хранене.

Режим на хранене под час

Храненето под час

В нашите условия приемането на храна е удачно да се случва по следния начин.

1. Закуска между 7 и 8 часа, съставена от 25 % от калориите, нужни за деня;

2. Обяд между 12 и 13 часа, с прием на храна, осигуряваща около 40 % от калориите за деня;

3. Следобедна закуска около 16 часа с около 10 % от калориите за деня;

4. Вечеря около 19 часа, осигуряваща 20-25 % от калориите за деня.

Хората с увеличено работно време, които работят по 15-16 часа на ден, е добре да увеличат честотата на храненията с още една междинна закуска с около 10 калории преди обяда за сметка на калориите, приемани на вечеря. Най-много калории би трябвало да се приемат на обяд, приблизително по равно на закуска и вечеря и съвсем малко в междинното хранене, но винаги по едно и също време.

Значение на храненето в определен час

Защо е важно храненето под час

Значението на храненето винаги в определен час е много важно, защото спазването на това правило създава условие храносмилателната система на човека да се приспособи към характерните особености на храните и времето на приемането им. Изработва се динамичен хранителен стереотип. Този термин означава на практика, че когато наближи установеното време за хранене, се усеща глад, стомахът отделя храносмилателни сокове и преработването на храната се извършва по установен ред.

Ако този ред се наруши в сложните механизми на храносмилането настъпва смущение, оттам се развиват болестите на храносмилателната система.

Важно условие за правилното протичане на всички процеси е изборът на хранителни продукти. Те трябва да бъдат разнообразни и питателни. Еднообразната храна предизвиква отвращение, намалява се отделянето на храносмилателни сокове, усвояването на най-вече на белтъците, а и на останалите хранителни вещества, се нарушава. Полезна е прясната и разнообразна храна, тя е не само висококалорична, но и достатъчна по обем.

Вижте още: Яж това час преди основно хранене за отслабване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest