Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Шоколадова зависимост - що е то и как да я преборим?

Шоколадова зависимост - що е то и как да я преборим?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
шоколадова зависимост

Пристрастяването към шоколада е неконтролируемата консумация на големи количества шоколад, въпреки съзнаването, че това ще окаже неблагоприятни последици за здравето.

Симптомите на пристрастяването към шоколада включват необуздано желание за шоколад, продължителна консумация на шоколад, дори след значително напълняване и невъзможността да се контролира приемът на шоколад, въпреки опитите да се спре консумацията му.

Ефектите от пристрастяването към шоколада включват хранителни разстройства, затлъстяване, чувство за вина, самоотвращение, депресия и тревожност. Тези здравословни проблеми, често се появяват в резултат на прекомерна консумация на шоколад.

Какво представлява пристрастяването към шоколада?

Пристрастяването към шоколада е липсата на контрол върху консумацията на шоколад, която се характеризира с интензивен апетит към тази храна.

Пристрастен към шоколад може също да продължи да яде лакомството редовно, въпреки че е наясно с произтичащите от това здравословни проблеми. Тези реакции, подобни на пристрастяване, до голяма степен се дължат на това, че похапването на шоколад влияе на доброто настроение у човека.

Причините за редовната консумация на шоколад могат да варират:

Биологични фактори

Предпочитанието на човек към сладки храни може да се дължи на генетиката му. Съществуват доказателства, че децата на родители с проблеми с алкохола са по-склонни да развият предпочитания към сладки храни като шоколад. Консумацията на шоколад повишава нивата на невротрансмитери, като допамин и серотонин, които са от решаващо значение за апетита и положителното настроение.

Психологически фактори

Отрицателните емоции като стрес, тревожност и депресия могат да накарат хората да се обърнат към шоколад за комфорт и увереност. Някои хора също са склонни да свързват шоколада с успокояваща храна, която се жадува, когато се нуждаят от повишаване на настроението.

Социални фактори

Шоколадът е много често представян в медиите или в рекламите. Това може да повлияе на повишената консумация до степен на злоупотреба, тъй като хората са изложени навсякъде на изображения на шоколад.

Какви са последиците от пристрастяването към шоколада?

зависимост към шоколада

Прекалената консумация на шоколад може да доведе до здравословни проблеми, като:

Физически ефекти

Прекомерната консумация на шоколад може да доведе до физически проблеми, включително наддаване на тегло, затлъстяване, повишени нива на кръвната захар и обриви в предразположена към акне кожа. Шоколадът и други сладки храни могат да променят нивата на кръвната захар.

Изследванията също така показват, че консумацията на големи количества рафинирани захари може да влоши съществуващите проблеми с акнето или да причини нови.

Психологически ефекти

Шоколадите могат да повлияят на емоциите на хората както по положителен, така и по отрицателен начин. Психологическите ефекти от пристрастяването към шоколада включват повишено настроение, чувство на еуфория, промени в настроението и жажда за още шоколад, подобна на пристрастяване.

Освобождаването на серотонин и допамин, предизвикано от шоколада, помага за регулирането на настроението, но също така може да накара човек да яде многократно шоколад, за да изживее приятни чувства. Мазнините в шоколада също могат да действат подобно на хероина и да предизвикат еуфорични чувства. Освен това някои химикали в шоколада могат да причинят кратък период на емоционални върхове и спадове.

Краткосрочни ефекти

Яденето на твърде много шоколад може да има краткосрочни ефекти, включително внезапно повишаване на настроението, гадене, главоболие и скокове на кръвното налягане. Тираминът в шоколада е известен като често срещан тригер за мигрена и също така насърчава внезапно повишаване на кръвното налягане, което може да бъде придружено от гадене и главоболие.

Дългосрочни ефекти

Прекомерната консумация на шоколад може да доведе до дългосрочни рискове за здравето, включително киселинен рефлукс, киселини, ускорен пулс и проблеми със съня. Какаото в шоколада е кисело и може да причини стомашно-чревни проблеми, включително киселинен рефлукс и киселини. Съдържанието на кофеин в какаото може също да доведе до странични ефекти като безсъние и ускорен пулс.

Пристрастен към шоколад може да започне лечение с поставяне на ограничение за това колко шоколад ще яде на ден или седмица. Ако е необходимо, човек може напълно да изключи шоколада от диетата си и да потърси алтернативни закуски с по-ниско съдържание на захар и мазнини или компетентна професионална помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest