Най-вкусните меки сирена
Najukusniji meki sirevi
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-вкусните меки сирена

Най-вкусните меки сирена

EvgeniaEvgenia
Готвач
91175902
Сирене Бри
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Меките сирена предлагат наистина уникален вкус на ценителите и любителите на сиренето. Тези сирена обикновено не са отлежали и се отличават с по-мек вкус и по-богата, кремообразна текстура от твърдите сирена.

Най-вкусните меки сирена могат да бъдат намазани върху препечен хляб, да се сервират в комбинация с плодове или да се наслоят върху бисквити. За разлика от твърдите сирена, тези меки сортове не са много подходящи за готвене.

Популярни меки сирена се правят в страни по целия свят, включително Франция, Италия и Америка.

Кои са най-вкусните сортове меки сирена?

Сирене Бри

Най-вкусните меки сирена

То е меко сирене от краве мляко, което произхожда от Франция, но е популярно в цял свят. С бледожълт цвят е и с ядлива кора от бяла плесен. Бри има кремообразна текстура и уникален, мек вкус и аромат - характерни за тези сирена. Обикновено се сервира с хляб, бисквити или плодове. Това уникално сирене има и някои ползи за здравето поради съдържанието на млечни продукти и процеса на зреене, през който преминава. Съдържанието на мазнини е 60-75 %, малко по-високо от това на сиренето Камамбер.

Моцарела

Моцарелата е сирене, произхождащо от Южна Италия, традиционно приготвено от италианско, биволско мляко. Сиренето Моцарела е получило сертификат за гарантирани традиционни специалитети от Европейския съюз през 1998 г. Прясната моцарела обикновено е бяла, мека и с ниско съдържание на мазнини 22 %). Поради високото си съдържание на влага, традиционно се сервира в деня след приготвянето, но може да се съхранява в саламура до седмица или повече, когато се продава във вакуумно запечатани опаковки. Моцарелата се използва в повечето видове пици и няколко ястия от паста или се сервира с нарязани домати и босилек в салата Капрезе.

Рикота

Рикота

Рикота (от италиански "преварен", "рафиниран"). Рикота е италианско суроватъчно сирене, произведено от суроватка от овче мляко, останала от производството на сирене. Подобно на други меки сирена, то се получава чрез коагулиране на протеините, които остават след като казеина е бил използван за направата на сирене, по-специално албумин и глобулин. Рикота е кремаво-бяла на вид и леко сладка на вкус. Съдържанието на мазнини се променя в зависимост от използваното мляко. Сиренето Рикота донякъде наподобява по текстура на някои варианти на извара. Кремообразно е и е нетрайно!

Фета

Сиренето Фета е саламурено, бяло сирене. Родината му е Гърция и се произвежда от овче мляко или от смес от овче и козе мляко. Подобни саламурени бели сирена, произведени извън Европейския съюз, често се правят частично или изцяло от краве мляко и понякога се наричат ​​фета. Това ронливо, отлежало сирене, обикновено се произвежда на блокове и отлежава в саламура. Вкусът му е остър и солен, вариращ от мек до остър. Фета се използва като трапезно сирене, в салати като гръцка салата и в сладкиши, също в гръцките ястия, като спаначена баница и баница със сирене. Често се сервира със зехтин или маслини и се поръсва с ароматни билки, като риган. Може да се сервира приготвено на скара, като част от сандвич, в омлети и много други ястия.

Салата с фета

Камамбер

Камамбер е меко, кремообразно, повърхностно узряло сирене от краве мляко. За първи път е направено в края на 18 век в Камамбер, Нормандия в Северна Франция. Понякога се сравнява по вид и вкус със сиренето бри, макар и да е с малко по-ниско съдържание на маслена мазнина от типичната за бри. Първият Камамбер е направен от непастьоризирано мляко, а сорта AOC "Camembert de Normandie" се изисква по закон да се прави само с непастьоризирано мляко. Много съвременни производители на сирене обаче използват пастьоризирано мляко от съображения за безопасност, спазване на разпоредбите или удобство.

Горгонзола

Горгонзола е италианско синьо сирене, направено от необезмаслено краве мляко. То може да бъде маслено или твърдо, ронливо и доста солено, с "хапка" от синята си жилка. Произвежда се от краве мляко. С мека и ронлива текстура е, а съдържанието на мазнини е 25-30%.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest