Ферментиралата папая е естествен тоник за целия организъм. Тази хранителна добавка е чудо не само против стареене, но има много полезни свойства, които тепърва ще бъдат откривани.
Свойствата и ползи от ферментиралата папая
- енергетик, противодейства на астения;
- отводнява, бори се със задържането на вода;
- имуномодулатор и укрепва имунната система;
- против стареене, срещу оксидативен стрес;
- помага за детокс;
- антиоксидант, предпазва и укрепва сърцето и костите.
Свойствата и ползите от ферментиралата папая
Ферментиралата папая е добра естествена добавка, тя всъщност може да бъде полезна по време на смяната на сезоните.
Свежата папая пък е отлично естествено средство против умора и отличен съюзник за по-добро храносмилане (благодарение на папаина, нейния характерен ензим).
Но веднъж ферментирала, папаята допълнително увеличава своите полезни свойства, особено тези, свързани със способността за укрепване на имунната система и противодействие на производството на свободни радикали.
Едно от лечебните свойства на ферментиралата папая е нейното енергийно действие, което противодейства на състоянията на психофизическа астения (характерни при смяната на сезона).
Действа отводняващо
Папаята съдържа витамини (витамин А, витамин С, витамин Е и витамини от група В) и минерални соли като калий. Последният действа и като "дренаж": поради тази причина ферментиралата (и неферментирала) папая може да бъде полезна и за борба със задържането на вода и целулита.
Укрепва имунната система
Естествените добавки на базата на ферментирала папая също могат да бъдат функционални за укрепване на имунната система. Ферментиралата папая е много полезна преди зимния период или когато се чувствате стресирани и следователно сте по-уязвими към атаки от вируси и бактерии. Всъщност ферментиралата папая има имуномодулиращо и в същото време антиоксидантно действие.
Против стареене и срещу оксидативен стрес
Ферментиралата папая се счита за добавка със силно действие против стареене. Този вид папая действа директно върху свободните радикали (отговорни за стареенето и клетъчната дегенерация), като ги разгражда и предотвратява тяхното образуване. Това се дължи на силното антиоксидантно действие, подсилено и от бета-глюканите, съдържащи се във ферментиралия продукт.
Следователно ферментиралата папая действа срещу оксидативния стрес и по този начин изпълнява и противовъзпалителна функция на клетъчно ниво. Сред полезните странични ефекти от приемането на ферментирала папая са и повишаване на концентрацията и умствената яснота.
Ферментиралата папая, както и пресните плодове, също подпомагат храносмилателните функции. Заслугата е на ензимите, съдържащи се в пулпата на плода, включително папаин. Тези специфични ензими помагат за смилането на протеини, като тези на месото, защото те са в състояние да ги „унищожат“ и също така да облекчат свръхрастежа на черния дроб.
Затова ферментиралата папая може да бъде перфектен съюзник за детокс и пречистващи диети, особено в прехода от зимата към пролетта.
Антиоксидант, предпазва и укрепва сърцето и костите
Ферментиралата папая е отличен приятел на сърцето и костите. Всъщност, благодарение на високото съдържание на флавоноиди (антиоксиданти), ферментиралата папая защитава сърдечно-съдовата система, като я укрепва.
Следователно, тя е добавка, способна да даде тласък на енергия дори на микроциркулацията. В допълнение, папаята е богата на калий и калций: нейната интеграция може да помогне за предотвратяване на остеопороза (заедно с подходяща диета и постоянна физическа активност).
Противопоказания
Въпреки че е добра хранителна добавка, ферментиралата папая не е чудодейно лекарство, нито е добре да се злоупотребява с нея. Освен това този вид добавки (макар и натурални) са противопоказани при бременност, кърмене и при наличие на остри или хронични стомашно-чревни заболявания.
Ако искате да прочете и повече информация относно добавки за укрепване на имунитета, вижте:
- Какви билкови добавки има и за какво са полезни;
- Най-добрите хранителни добавки за стави и кости.
Коментари