Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сок от лайм - защо е толкова полезен

Сок от лайм - защо е толкова полезен

Сок от лайм - защо е толкова полезен

Лайм е другото название на зеления лимон. Лаймът под формата на сок се използва в различни питиета и популярни коктейли.

В готвенето лаймът също намира място заради киселината на сока. Мексиканската кухня доста го използва за целите си, а листата му представляват интерес в азиатската кухня. Изсушени зелени лимони намират място в арабската кулинария.

Състав на сока от лайм

Химическият състав на лайма наистина заслужава внимание. Той съдържа:

- 220 милиграма калций;

- 12 милиграма фосфор;

- 6-8 милиграма калий;

- 19.5 милиграма витамин С.

Полезни свойства на лайма и неговия сок

Лайм

Този състав определя ползите за здравето от лайма. Ето някои от тях.

1. Насърчава консумацията на вода - недостатъчната консумация на вода води до различни здравословни проблеми, а лаймът, добавен към нея, изостря желанието за пиене на вода;

2. Подобрява диетата - хората, които пият вода по време на хранене, подобряват диетата си. Те намаляват количеството захар и мазнини, консумирани ежедневно;

3. Полага на храносмилането - зелените лимони съдържат съединения, които стимулират храносмилателните сокове в стомаха. Киселината на лайма помага на слюнката да разгради по-добре храната;

4. Превенция на рака - съдържанието на витамин С и антиоксиданти помага за превенция срещу страшното заболяване;

5. Насърчава отслабването - чаша вода с лайм е съветът на диетолозите за предотвратяване на преяждането. Лимонената киселина в него пък стимулира метаболизма и човек гори повече калории;

6. Засилва имунитета - витамин С и антиоксиданти в лайма са страхотна комбинация за по-стабилен имунитет;

7. Намаля риска от сърдечни заболявания - високите нива на калий и магнезий в този цитрус поддържат сърдечното здраве. Калият подобрява притока на кръв към сърцето и намалява кръвното налягане;

8. Понижава кръвната захар - витамин С пречи на резките скокове на кръвната захар сутрин;

9. Има противовъзпалително действие - витамин С е известен и с добрите си противовъзпалителни свойства, на които може да се разчита при консумация на лайм;

Сок от лайм

Вижте как се съхранява сок от лайм.

10. Пречи на образуването на камъни в бъбреците - лимонената киселина и витамин С в лайма разграждат някои видове камъни и пречат да се натрупват в бъбреците. С редовната им консумация човек може да проведе успешна превенция срещу този често срещан здравен проблем.

А освежаващият сок от лайм може да използвате за приготвянето на :

- Лимонада;

- Маргарита;

- Мохито.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest