Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви пълнозърнест ориз?

Как се готви пълнозърнест ориз?

Как се готви пълнозърнест ориз?

Оризът е може би най-популярната зърнена култура с много разновидности. Най-често в Европа се използват няколко вида бял ориз за готвене. В същото време в азиатската кухня оризът е представен в по-широк диапазон, тъй като ястията от него са традиционни в тази част на света.

Пълнозърнестият или още кафяв ориз е сорт с цяло, по-естествено зърно, без смилане. Той е богат на фибри, а съдържа само 10 процента растителен протеин. Съдържа още ниацин, тиамин, рибофлавин, фолиева киселина, минерали като калий, магнезий, фосфор, селен, цинк и други хранителни вещества.

Пълнозърнестият ориз има благоприятно влияе върху защитните сили на организма, подобрява функцията на нервната, кръвоносната и храносмилателната система. Кафявата повърхност на оризовите зърна му придава характерен цвят и нюанс върху вкусовите рецептори.

Как се готви пълнозърнест ориз?

За разлика от белия ориз, който се готви по-бързо и това е единственото му значително предимство, кафявият ориз не обича бързината, това е продукт, който трябва да се приготвя на тих огън и именно тази философия е по-характерна за азиатската кухня.

Докато белият ориз придобива вкуса на съставките на ястието, характерната вкусова нотка от кафявия ориз не се губи, а създава хармоничен вкус с подправките.

Кафяв ориз

Единствената трудност при готвенето на пълнозърнест ориз е дългото накисване и измиване. По правило се препоръчва смяна на водата два пъти по време на готвене и измиване на ориза. Останалата част от неговото готвене не се различава от приготвянето на обикновен бял ориз.

По-добре е предварително да се подготви пълнозърнестият ориз, като се накисне цяла нощ. Изплакването по време на готвене може да се използва, когато оризът се приготвя като гарнитура за месо или риба. Този сорт има едно значително предимство: той не омеква, ястията имат ронлива текстура. Пълнозърнестият ориз намалява консумираните калории и подобрява хранителната стойност на ястието.

Ето някои практични съвети при готвене на пълнозърнест ориз:

- На чаша предварително накиснат ориз се добавят 2 чаши вода. Не се препоръчва добавянето на вода към ориза по време на готвене. Ако се окаже, че водата не е достатъчна, съдът се маха от котлона, затваря се капака и се оставя за няколко часа. Водата няма да заври, а ще се абсорбира от ориза.

- Колкото по-дълго е оризовото зърно, толкова по-ронлива ще стане гарнитурата от него.

Паеля с пълнозърнест ориз

- Ако по време на готвенето на ориза се забележи, че водата е станала твърде мътна, това показва лошо качество на зърното. Тогава съдът се сваля от печката, източва се мътната вода, а оризът се изплаква в гевгир. Поставя се в тиган, добавя се малко вряща вода, за да се задуши, слага се масло, разбърква се и се поставя на слаб огън за 2-3 минути, покрит с капак.

Тези техники ще ви помогнат да приготвите:

- ориз с месо;

- ризото с гъби;

- тиквички с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest