Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Кулинарни идеи с грозде, което не можем да изядем

Кулинарни идеи с грозде, което не можем да изядем

Кулинарни идеи с грозде, което не можем да изядем
Снимка: Албена Асенова

Гроздето е един от най-обичаните и популярни плодове по целия свят. Със своя наситен и сладък вкус гроздето се превръща в символ и основна съставка за приготвянето на вино.

Вкусният плод се предлага в различни сортове, като повечето от тях могат да се отглеждат лесно и в домашни условия. Тогава обаче се случва да имаме прекалено много грозде, което да не можем да го изядем преди да започне да гние. В този случай вместо да го изхвърляте, можете да използвате гроздето по креативни начини в различни кулинарни рецепти.

Ето няколко рецепти с гроздето, което не можете да изядете до края на сезона:

Гроздова салата със спанак и орехи

Кулинарни идеи с грозде, което не можем да изядем

Гроздето, което не искате да изхвърляте, можете да го използвате за приготвянето на вкусна сезонна салата със спанак и орехи. За рецептата са ви необходими:

- 2 чаши червено грозде; 4 чаши пресен спанак; 1/2 чаша орехи; 1/4 чаша краве сирене; 2 супени лъжици зехтин; 2 супени лъжици балсамов оцет; 1 супена лъжица мед; сол и черен пипер на вкус.

В голяма купа първо смесете гроздето, спанака, орехите и сиренето. В малка купа смесете зехтинът, балсамовия оцет и меда. Подправете със сол и черен пипер. След това полейте салата със сместа от зехтин, оцет и мед. Разбъркайте добре и сервирайте.

Пудинг с грозде и орехи

Кулинарни идеи с грозде, което не можем да изядем

Пудингът с грозде и орехи е иновативен кулинарен начин да използвате гроздето, което не можете да изядете преди да започне да се разваля вследствие на атмосферните условия. За да приготвите пудинга с грозде, са ви необходими следните съставки:

- 2 чаши грозде; 1/2 чаша орехи; 1 чаша захар; 1/2 чаша мляко; 2 яйца; 1/2 чаша олио; 1 чаена лъжичка ванилов есенция; 1 чаена лъжичка бакпулвер; 1/2 чаена лъжичка сол; 1 чаша брашно.

Първо, намачкайте гроздето и орехите и ги сложете в голяма купа. В друга купа смесете захарта, млякото, яйцата, олиото и ваниловата есенция. Добавете към тях бакпулвера, солта и брашното, след което разбъркайте добре. Смесете сухата и мократа смес и разбъркайте отново до получаването на хомогенно тесто. Поставете тестото в предварително намазнена и набрашнена тава. Печете в предварително загрята фурна на 180 °C за около 40 минути или докато пудингът стане златист и се приготви отгоре. Изключете фурната и оставете пудинга да се охлади преди да го сервирате.

Сироп с грозде

Кулинарни идеи с грозде, което не можем да изядем

Освен за салата и десерт гроздето може да бъде главен герой и в напитка. Ако не искате да изхвърляте гроздето или да допуснете то да изгние, можете да направите гроздов сироп с него. Напитката е лека и сезонна с изключителна свежест и сладък вкус. За рецептата са ви необходими:

- 4 чаши грозде; 2 чаши захар; 1 чаша вода; сок от лимон.

Първо измивате гроздето и го изсушавате в голяма купа. След това използвайте вилица или пасатор, за да разтрошите гроздето и извлечете сока. Прецедете сока, след което добавете захарта, водата и сока от лимона към гроздовия сок.

Вижте още:

- Кулинарни идеи със замразено грозде;

- Тайната на красивите сладкиши с грозде;

- Всички десерти с грозде.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest