Mеко сирене Лангре

Mеко сирене Лангре

Сред млечните продукти с най-голямо разнообразие се отличават сирената. Може да се класифицират по много показатели - твърдост, цвят, мирис, употреба и други.

Меки сирена и техния представител сиренето Лангре

Меко сирене се получава чрез коагулация при подкисляване на млечнокисели бактерии и добавени ензими.

Меките сирена узряват по-бързо в сравнение с останалите - между 7 и 20 дни. Срокът им на годност обаче е само няколко седмици.

Мекото сирене по определение е с хомогенна структура. Има кремообразен вид, ароматът му зависи от степента на узряване, а характерната ядлива коричка се образува от микроорганизми, известни като благородна плесен.

Повечето меки сирена в световен мащаб са с френски произход. Такова е и мекото сирене с име Лангре, произведено за първи път в източните части на Франция.

Сирене Лангре - произход и производство

Платото Лангр въ Франция разделя две реки, вливащи се в Средиземно море и протока Ламанш. На това място в източната част на страната за първи път е произведено сирене, което носи името на областта - Лангре.

През 18-ти век монах от Доминиканското абатство пише похвална песен за това сирене и така го прави известно. То не е дело на монасите, а на селяните в околността, от които монасите купували млечния продукт.

След като се подсири млякото и се получи сирене, то не се измива и смесва, а се сортира във форми. Следва еднодневна инфузия, след която прясното сирене се изважда от формичките, посолява се, изсушава се и се поставя в избено помещение за сушене и отлежаване.

Процесът на получаване на крайния продукт продължава около 14 дни, но има и случаи да се оставя до 3 месеца. Полученото сирене има много силен мирис, то определено е миризливо сирене, и вкус, който го отличава - то е остро кисело.

Съдържание и свойства на Лангре

Лангре е мазно сирене, гъсто, влажно и с крамообразна консистенция, с висока калоричност, съдържа около 50 процента мазнини и 460 килокалории.

Причисляват го към меките сирена с измита кора. Вдлъбнатината в центъра на главата на сиренето, наречена кладенец, го отличава от други видове, а в този кладенец французите често наливат шампанско по време на зреенето.

Поднасяне на Лангре

Това сирене е превъзходно заедно с мека багета, препечен или топъл хляб. Червеното вино е най-подходящо за него, а от плодовете се съчетава със сини сливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес