Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чай от шафран - как да го приготвим и за какво е полезен

Чай от шафран - как да го приготвим и за какво е полезен

Чай от шафран - как да го приготвим и за какво е полезен

Чаят от шафран не е сред най-популярните варианти на тази напитка у нас, но е ободряващ и освежаващ представител на всички билкови чайове, който е пълен с антиоксиданти. Приготвя се лесно и съставките му са изключително достъпни. Здравословните ползи от шафрановия чай се дължат на богатия състав на основната съставка - шафранът.

Състав и ползи на чая от шафран

Витамини, минерали и антиоксиданти - така накратко може да бъде описан съставът на шафрана, който се запазват и при приготвянето на чай. По-подробно, витамините са представени от :

- Витамин А, необходим за зрителната острота; предпазва от инфекции; пази от сърдечни и съдови заболявания

- Група В - витамините В1, В2, В6 и В9 подпомагат работата на нервната система;подпомагат образуването на червени кръвни клетки; нормализират съня;пазят от стрес

- Витамин С - укрепва имунитета; подпомага тялото в борбата с вирусите на настинката и грипа; пази зъбите; подпомага образуването на колагена

- RR - премахва лошия холестерол; стимулира черния дроб и бъбреците, улеснява храносмилането

Чаят от шафран съдържа и каротеноидите от билката. Наред с 150 съединения, които отговарят за вкуса, аромата и оранжевия цвят.

Минералите са добре представени и имат своя принос в здравословен план.

Шафран

- Фосфорът играе роля в минерализацията на костите и снабдяването на тялото с енергия.

- Манганът, освен н помощ на костната система, участва в метаболизма, подсилва имунитета и е част от антиоксидантната защита на тялото

- Желязото има своя принос за кръвта, мускулите и черния дроб. Участва в преноса на кислород

- Калият намалява високото кръвно налягане и риска от инсулти и атеросклероза. Дава жизненост и енергия на тялото

- Магнезият се грижи за здравето на нервната система и участва в почти всички биохимични процеси

- Медта гарантира доброто здраве на костите, нормалния растеж, сърдечната функция и образуването на съединителната тъкан.

Чаят от шафран има неоценими ползи за здравето на всички органи и системи в тялото. Тази напитка е приятна и лесна за приготвяне в домашни условия.

Как да направим чай от шафран

Чай от шафран

Необходимите съставки за ароматен чай от шафран са налични в повечето домашни кухни. Нужни са:

- ½ литър вода

- 4-5 шушулки кардамон

- 3 чаени лъжици шафран

- 2 супени лъжици листа от зелен чай

- ½ лайм

- Подсладител по избор

Шушулките кардамон се счукват с нож. Заедно с шафрана и зеления чай се поставят в чайник. Заливат се с вряла вода ½ литър и се оставят за 5-10 минути да се получи отварата. Добавя се сок от лайм и се сипва в чаша, като се подслажда на вкус.

Начин на консумация на чай от шафран

Чаят от шафран става готов за пиене, когато стръковете с подправки потънат на дъното. Трябва да се пият по 200 милилитра чай сутрин на гладно, половин час преди закуска. Тъй като е много ободряваща и тонизираща напитка, не е разумно да се пие вечер преди лягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest