През пролетта настъпва спад в силата на имунитета заради натрупаната липса на витамини, което поставя като главна задача на пролетното хранене да създаде условия за попълване на липсата от витамини чрез пресните пролетни плодове и зеленчуци.
Характер на пресните пролетни храни
В действителност пресните плодове и зеленчуци през пролетта не съдържат витамини и минерали в същите количества като летните, но пък имат отлични запаси от фибри в тях, които ще подпомогнат извеждането на токсините, натрупани през зимните месеци в организма.
Типичните пролетни зеленчуци са марулите, репичките, зеленият лук, чесънът, които са задължителен елемент от правилното сезонно хранене. Те дават така нужния тонус на тялото. Правилната им консумация е половин час преди хранене за плодовете и свежи зеленчуци на трапезата, обработени на пара или задушени, с възможно най-малка термична обработка.
Съчетаване на пролетни храни
Правилното смесване на продуктите при пролетното хранене е много важно за извличане на максимума от техните полезни съставки.
- Зеленчуковите салати е нужно да се съчетават само с месо, тъй като то се подлага на продължителна термична обработка, отнемаща много хранителни вещества;
- Хлябът и тестените изделия се усвояват по-бързо и затова тандемът за тях е със зелени подправки;
- Вегетарианският хранителен режим е за предпочитане през пролетта. Организмът се нуждае 3 или 4 пъти от месо или животински продукти, които съдържат мазнини, активиращи храносмилателните сокове;
- Свежите плодови сокове трябва да преобладават през пролетта, разнообразявани от зеленчукови сокове;
- Ядките и семената са задължителна част от балансираното меню през пролетта заради съдържанието на много микроелементи. Необходими са около 30 грама от тях на ден;
- Храните за добро настроение са много важни. Трябва да се включват повече продукти, стимулиращи образуването на хормона на удоволствието серотонин и селен и триптофан с доказани антидепресанти свойства. Източници са рибата, пилешкото, телешкото месо, бобовите храни, листните подправки, натуралният шоколад;
- Хранителните добавки с пробиотични свойства са нужни за регулиране на храносмилането, както и за прочистване на тялото.
Спазването на прости правила на хранене осигурява плавния преход от храните с много калории към тези, които дават енергия, нужна за добрата кондиция през пролетните дни.
Коментари