Пролетните зеленчуци радват с красивите си цветове и сочността си. Те са нашия шанс да се заредим с енергия и витамини след дългите студени месеци.
За да се възползвате максимално от свежестта и полезните вещества в пролетните зеленчуци, препоръчително е да купувате само такива, които са с доказан произход.
През пролетта се наблюдава най-голямо количество нитрати в зеленчуците, тъй като се налага да се подхранват в оранжериите заради по-ниските температури и липсата на лятно слънце.
За човешкия организъм са опасни повишените нива на нитратите, които могат да предизвикат различни сериозни заболявания. Зеленчуци, които са гледани на места в близост до оживени шосета, могат да съдържат повече вредни вещества.

Предпочитайте биозеленчуците, които са отглеждани при специални условия, гарантиращи техния произход. Биозеленчуците запазват полезните си вещества, без гарнитурата на вредните изкуствени торове.
За предпочитане е да купувате зеленчуци, които са произведени в страната, тъй като се случва зеленчуци от чужбина да бъдат обработвани с консерванти за запазване на пазарния вид по време на дългото пътуване.
За да се възползвате максимално от полезните вещества в пролетните зеленчуци, пазарувайте само на места, където сте убедени, че редовно минава контрол за качеството на продуктите.
Не купувайте зеленчуци на пазари, които са в близост до шосета, тъй като вредните вещества от газовете на колите проникват в зеленчуците.
Преди да консумирате зелена салата или маруля, накиснете ги за 2 часа в преварена вода, или вода с оцет или лъжичка сода бикарбонат, за да премахнете нитратите, пестицидите и тежките метали. След това много добре измийте салатата лист по лист.

Изрязвайте мястото, което е най-близо до дръжката на зеленчуци като краставици и тиквички, тъй като там се концентрират много нитрати.
Съхранявайте пролетните зеленчуци в приготвени от вас пакети от алуминиево фолио, в което сте направили дупки. Съхранявайте тези пакети в хладилник, но в най-долната му част, за да се запазят полезните вещества на пролетните зеленчуци.
Коментари