Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Пролетни зеленчуци - възползвайте се максимално от тях

Пролетни зеленчуци - възползвайте се максимално от тях

редакция:
Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Пролетни зеленчуци - възползвайте се максимално от тях
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.

Пролетните зеленчуци радват с красивите си цветове и сочността си. Те са нашия шанс да се заредим с енергия и витамини след дългите студени месеци.

За да се възползвате максимално от свежестта и полезните вещества в пролетните зеленчуци, препоръчително е да купувате само такива, които са с доказан произход.

През пролетта се наблюдава най-голямо количество нитрати в зеленчуците, тъй като се налага да се подхранват в оранжериите заради по-ниските температури и липсата на лятно слънце.

За човешкия организъм са опасни повишените нива на нитратите, които могат да предизвикат различни сериозни заболявания. Зеленчуци, които са гледани на места в близост до оживени шосета, могат да съдържат повече вредни вещества.

Пролетни зеленчуци и нитрати

Предпочитайте биозеленчуците, които са отглеждани при специални условия, гарантиращи техния произход. Биозеленчуците запазват полезните си вещества, без гарнитурата на вредните изкуствени торове.

За предпочитане е да купувате зеленчуци, които са произведени в страната, тъй като се случва зеленчуци от чужбина да бъдат обработвани с консерванти за запазване на пазарния вид по време на дългото пътуване.

За да се възползвате максимално от полезните вещества в пролетните зеленчуци, пазарувайте само на места, където сте убедени, че редовно минава контрол за качеството на продуктите.

Не купувайте зеленчуци на пазари, които са в близост до шосета, тъй като вредните вещества от газовете на колите проникват в зеленчуците.

Преди да консумирате зелена салата или маруля, накиснете ги за 2 часа в преварена вода, или вода с оцет или лъжичка сода бикарбонат, за да премахнете нитратите, пестицидите и тежките метали. След това много добре измийте салатата лист по лист.

Пролетни зеленчуци

Изрязвайте мястото, което е най-близо до дръжката на зеленчуци като краставици и тиквички, тъй като там се концентрират много нитрати.

Съхранявайте пролетните зеленчуци в приготвени от вас пакети от алуминиево фолио, в което сте направили дупки. Съхранявайте тези пакети в хладилник, но в най-долната му част, за да се запазят полезните вещества на пролетните зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest