Дните стават все по-дълги и въпреки че все още е доста студено навън, слънцето много скоро ще започне да ни радва с топлата си прегръдка.
Време е да се събудите от зимния си сън и да започнете да се грижите за здравословното си меню, ако сте изоставили това през студените месеци. Ако обичате пролетни салати, вече можете да си хапвате често тези апетитни и полезни изкушения.
Ето и кои са зеленчуците за пролетни салати, които трябва да присъстват в менюто ви, ако искате да се храните здравословно и много вкусно.
Праз лук
Този зеленчук идва у нас от средиземноморските страни. В сравнение със стария лук, той има по-мек вкус и по-хубаво се комбинира в свежите пролетни салати.
Изключително богат е на витамините C, B1 и B2, магнезий, калий и фосфор. Също така, стъблата на праз лука са богати на каротин, който е природен антиоксидант.
Сезонът му е края на март и началото на април, когато вече се появява в магазините и на пазарите. Листата му са малко по-твърди в сравнение със зеления. С него можете да приготвите много различни вкусни салати и да радвате вашите близки всеки ден с нови кулинарни изкушения.
Манголд
За съжаление този зеленчук е малко познат и използван в България. Той има големи листа и тъмночервени стъбла, а освен това е богат на витамин С и К, който е необходим за съсирването на кръвта.
В него има и доста калций, който е полезен за костите, и желязо, което се грижи за нормалното ниво на хемоглобин в кръвта.
За разлика от цвеклото например, този зеленчук е ранен и се появява към април. Младите му листа на вкус много приличат на спанак и са идеално допълнение към свежите ви пролетни салати. Освен това, с листата на това растение можете да направите и сърми или вкусна пролетната супа.
Рукола
Различните листни допълнения за салатите са наистина много, като руколата е една от тях. Растението има леко горчив, но много приятен вкус.
Салатата е достъпна почти целогодишно, така че може да ѝ се наслаждавате не само пролетта. Добавяйки руколата във вашите салати, ще откриете съвсем нови вкусове. Освен това, този зеленчук може да се добавя при приготвяне на песто или като гарнитура за риба.
Аспержи
Този зеленчук е достъпен целогодишно, но най-полезен е през пролетта. Богат на витамините от група В, той съдържа и фолиева киселина, витамин С и К, както и много други микроелементи. Единственият му недостатък е по-високата цена.
Можете да приготвите аспержите по много различни начини: в салати със зехтин, в пюрета, в омлети, пасти и други ястия. С тях се получават не само апетитни пролетни салати, но и много вкусни гарнитури към основното ястие, както и дори самостоятелно блюдо.
Спанак
Това е друг незаменим зеленчук за пролетни салати. Богат е на витамините А, Е, С и К, каротин, фолиева киселина, желязо и други микроелементи. Ако листата на спанака са прекалено млади, тогава можете да ги задушите с малко зехтин и след това да ги добавите в салатата си.
Покълнали семена
Те могат да бъдат от пшеница, ръж, ечемик, боб или соя, като в началото може да ви се стори че това е храна на любителя, но далеч не е така. Ако добавите тези семена в салатата си, ще видите как ще се преобрази нейният вкус.
Освен това, тези семена са много богати на витамини и желязо. За съжаление обаче са доста скъпи и имат кратък срок на съхранение. Готовите покълнали семена се добавят не само в салати, но и са прекрасно допълнение в азиатските ястия, ако обичате такава кухня.
Ряпа
Прекрасно допълнение е на свежите салати. Може да се комбинира с моркови и с други зеленчуци. Богата е на витамините P, PP, A, B1, B2, B6 и B9, K, E, калций фосфор, цинк, бета каротин и други. Има малко по-особен, но много приятен вкус.
И ако зимата тези полезни продукти са по-малко, то през пролетните месеци нямате извинение те да не присъстват на вашата трапеза. Затова се грижете за вашето здраве и не пропускайте възможността да си хапвате постоянно свежи зеленчуци.
Китайско зеле
Този зеленчук се нарича още китайска салата, но това не е съвсем коректно. Богат е на много витамини, желязо и целулоза.
Листата на това зеле наистина приличат на салатните и идеално се съчетават в обикновените салати с краставица и домати. Често се използва и в азиатската кухня и се комбинира добре с пиле или скариди.
Целина
Зеленчук, който е малко недооценен у нас, въпреки че е много полезен. Богат е на много витамини, минерали и микроелементи. Прекрасно се съчетава с пролетните салати, а също така и вкуса на корена от целина е много приятен. Съчетава се много добре с ябълките и морковите, а може да го хрупате дори и така.
Вижте още от нашите свежи и ползени предложения за:
- пролетни картофи;
- всички пролетни рецепти.
Коментари