Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»10 подправки, които задължително трябва да присъстват в кухнята ви

10 подправки, които задължително трябва да присъстват в кухнята ви

ХрисиХриси
Новак
147
10-те подправки, които задължително трябва да присъстват в кухнята ви

Обичате ли да готвите и да дарявате частица щастие на своите близките чрез вкусотийките, които излизат изпод ръцете ви? Е, бъде сигурни, че сте се запасили със следващите 10 неизменни подправки в кухнята, които винаги трябва да си ви в помощ. Те са перфектният завършек на ястията, който ще ви помогне да изумявате всеки, на когото ги сервирате!

1. Хималайска сол (или обикновена)

Препоръчва се хималайска, защото освен страшно вкусна, тя е и най-полезната сол. Сама по себе си тази подправка се среща в различни разновидности. В частност, хималайската сол съдържа всички 84 химични елемента, които се срещат в човешкия организъм. Сред полезните свойства на хималайската сол са: регулиране на кръвната захар и съдържанието на вода в тялото; укрепване на костите, нормализиране нивата на кръвното налягане, облекчаване при синузит и т.н.

2. Черен пипер

10 подправки, които задължително трябва да присъстват в кухнята ви

Среща се на прах или на зърна. Добавя леко пикантен вкус на ястието, подпомага разграждането на мазнините и стимулира свалянето на килограми. Заради пиперливостта си може да помогне при проблеми със синусите. Приляга перфектно на салати и основни ястия.

3. Червен пипер

Любимата сладка подправка от нашето детство. Богат на витамин В6, снабдяващ организма с енергия и сила. Червеният пипер подобрява здравословното състояние на сърцето, очите, кожата и косата. Използва се при приготвянето на меса, картофи, сирене и различни бобови култури.

4. Чили

Лютивото чили, което не е за всеки. Почитатели на този вкус обаче имат преимуществото да си гарантират допълнителен прием на мед, желязо, калий и манган – вещества, важни за правилното функциониране на организма. Лютивата съставка подпомага кръвообращението и насърчава мозъчната дейност. Помага при умора, вируси, слаби мускули. Грижи се за кожата и косата. Макар с пикантен вкус, с чили би могло да се подправи почти всяко ястие – от основно, до десерт.

5. Босилек

10 подправки, които задължително трябва да присъстват в кухнята ви

Осигурете си страхотен италиански вкус с тази чудата подправка. Съчетавана успешно с всеки вид паста, пица и лазаня, тя снабдява организма с ценни вещества, сред които калий, манган, магнезий, желязо и други. Може да го използвате при приготвяне на бял боб, ориз, картофи, тиквички, пица, паста, маслини, яйца, патладжан, домати и т.н.

6. Розмарин

Ароматен и нежен, той се слави с влиянието, което оказва върху паметта, а именно нейното стимулиране. Съдейства за добро зрение и красива кожа. Има високо съдържание на витамин С в състава си, както и други полезни елементи, като мед, желязо, калий и манган. С него може да подправите гъби, яйца, домати, картофи, лук, пиле, риба.

7. Мащерка

С лек ментов вкус, интересното при нея е, че е широко позната сред козметичните продукти. Има добро въздействие върху кожата и се ползва в редица разкрасяващи медикаменти. Що се отнася до консумацията ѝ, подпомага дишането, има антибактериални свойства и е богата на витамин С. В кухнята е верен помощник при приготвянето на ястия със зеленчуци, сирене, месо, яйца, както и риба. Придава страхотен аромат и свежест, които събуждат апетита.

8. Канела

10 подправки, които задължително трябва да присъстват в кухнята ви

Може ви най-ароматната подправка, която обикновено ползваме, когато приготвяме десерти. Част от нейните полезни свойства са свързани със стимулиране на топенето на мазнини, ето защо се препоръчва за хората, които искат да се отърват от няколко килограма. Предпазва от инфекции и възпаления в коремната област. Чудесна комбинация с плодове, чайове, десерти.

9. Джинджифил

Особено популярен в съвременната кухня, лютивата подправка има специфичен вкус и се използва основно в сокове, смутита, шейкове за отслабване. Подправката е чудесно допълнение към азиатската кухня, когато се добавя на прах. Укрепва имунната система и понижава нивата на лошия холестерол. Приляга идеално на ястия с моркови, тиква, картофи, портокали, ананас, фурми и круша.

10. Куркума

10 подправки, които задължително трябва да присъстват в кухнята ви

Подправка, известна с лечебните си и изключително полезни за организма свойства. Тя има противовъзпалително действие. Освен в кулинарията, тази съставка намира приложени и в козметиката, като част от продукти за красива кожа. Препоръчва се консумирането ѝ от хора, страдащи от диабет от втори тип, защото свежда оксидативния стрес до минимум. В кухнята, може да я комбинирате с риба, месо, спанак, яйца, както и с други екзотични подправки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest