Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Техника за компостиране Бокаши - идеална за малки пространства

Техника за компостиране Бокаши - идеална за малки пространства

Техника за компостиране Бокаши - идеална за малки пространства

Екологичните методи за справяне с отпадъците и използването им като компост стават все по-модерни и популярни. Един от тях е методът Бокаши, който има голямото предимство да бъде подходящ и за малки пространства като апартаментите.

Характеристика на метода Бокаши

Благодарение на домашните компостери и метода Бокаши, който се използва при тях, домашното компостиране става лесно и бързо.

Домашният компостер използва иновативна технология. При нея биологичните отпадъци, които произвеждаме всеки ден, се разпадат аеробно чрез активиращи трици - биоген. Те съдържат ефективни микроорганизми, които играят роля в разграждането на биоотпадъка. Резултатът е компост с отлично качество, а като вторичен продукт - течен тор, който е естествен биологичен продукт.

Как се прави компостирането чрез Бокаши

Бокаши

- Парчетата храна се нарязват на малки части;

- На дъното на компостера се поръсват около 20 грама от активиращите трици;

- Поставя се слой биотпадъци и отново се поръсва същото количество активиращи трици;

- Отпадъците се притискат отгоре, за да се осигури стартирането на процеса на ферментация;

- След като компостерът вече е пълен, се затваря плътно с капака и се оставя за 14 дни;

- На всеки 3-4 дни трябва да се източва течността от него;

Компост Бокаши
Снимка: JennyJohansson / pixabay.com

- След разреждане с вода, тази течност става идеален течен тор за растенията;

- След 14 дни компостът може да се премести в контейнер за биологични отпадъци или да се ползва в домашната градина. След 1 месец компостът напълно се е абсорбирал в саксиите, почвата в градината и играе роля на естествен тор.

Какви отпадъци имат място в контейнера и как се обработват

Контейнерът Бокаши се справя отлично с обелки от плодове и зеленчуци, в това число и цитруси, обелки от семки и ядки, утайка от кафе, пакетчета чай, части от свежи или изсъхнали растения, яйчени черупки, сухи парчета хляб, рибни кости и други отпадъци от храната.

Процесът на обработка е свързан с развитие на патогенни микроорганизми. Тези ефективни микроорганизми заменят процесите на гниене с процес на ферментация. Предимството е, че не се отделя неприятна миризма на боклук, както при гниенето. В рамките на месец - два се произвежда хумус, който намира приложение като естествен тор за производство на органични храни или отглеждане на цветя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest