Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Майораната е идеална за пържен дроб

Майораната е идеална за пържен дроб

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Пържен дроб

В превод от арабски името на екзотичната подправка майораната, идваща от Северна Африка, означава несравним. Тя притежава лек аромат и приятен вкус. В Древна Гърция е смятана за свещена и се е използвала при различни жертвени и други обреди.

Използваемите части на майораната са връхчетата и семената. Те се влагат в ястията както пресни, така и изсушени. Ароматът и се доближава най-вече до този на ригана, тъй като са от едно семейство.

Интересното при майораната е, че за разлика от повечето подправки, тя запазва аромата си след сушене. Изсушена майорана се използва най-вече в съчетание с мащерка, като основна подправка за различни колбаси.

Друго нейно често приложение е в рецептати за пържен дроб. Може да се използва още в съчетание с дафинов лист, черен пипе и хвойна. Среща се в редица рецепти със зеле и боб.

Майорана

Пържен телешки дроб

Небодими продукти: 800 г телешки дроб, 2 глави лук, 250 г дребни печурки, 200 г бекон на ленти, 30 мл ябълков оцет, 300 мл телешки бульон, 60 г краве масло, 1 с. л. брашно, 1 ч. л. майорана, 1 щипка захар, олио за пържене, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: В съд се сгорещява олио. В него се запържва наситненият бекон и лукът, нарязан на полумесеци. Добавят се нарязаните гъби и след като се запържат и те, съдът се дърпа от огъня. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.

Дробът се почиства и се нарязва на тънки ивици. Запържва се в сгорещено олио за кратко. В същото олио се запържва 20 г от маслото и 1 с.л. от брашното. Деглазира се с оцета и се залива с бульона.

Телешки дроб

Щом сосът се сгъсти, се маха от огъня. Овкусява се със сол, черен пипер, майорана и захар. Добавя му се и останалото масло. Дробът се поднася залят със соса и гарниран с гъбите, лука и бекона.

Като цяло употребата на майорана е запазена марка на кухни като американската, френската и северноафриканската. Всяка държава я влага в състава на своите специфични ястия. Така например италианците я използват за овкусяване на пици, лазаня и различни сосове.

Севрните народи пък по-често залагат на консервиращите ѝ качества, най-вече при производство на колбаси. Влага се в състава на рецепти с мазни меса и зеле както заради вкусовите качества, така и заради своите способности да регулира работата на стомаха.

Върви добре и с ястия със смлени меса, риба, яйца, домати, картофи и други. С нея се овкусяват всякакви ястия с агнешко, пилешко месо, както и дреболии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен