Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Какво е Спумони и с какво се различава от обикновения сладолед

Какво е Спумони и с какво се различава от обикновения сладолед

Какво е Спумони и с какво се различава от обикновения сладолед

Какво е спумони

Спумони /Spumone/ е название на формован сладолед с ниско съдържание на мазнини. Това е италианска форма на сладоледа, който е създаден на различни слоеве, с разнообразен вкус, цвят и най-често съдържа захаросани плодове, ядки, бисквитки, шоколад и други. Названието му идва от спума, което е италианската дума за пяна заради текстурата му.

Традиционният италиански десерт започва с основа за крем, която има по-голям процент мляко и по-нисък процент сметана и яйца. Тази основа след това се разбива бавно, създавайки възхитително богата смес. Текстурата е лека и чудесна.

Тази смес се нарежда във формички и се сервира под формата на торта или се нарязва на филийки.

Какви са традиционните аромати на спумони

Традиционните аромати на спумони са шоколад, череша и шамфъстък, въпреки че някои версии може да имат ванилия вместо шоколад, като по-точно представяне на италианското знаме. Италианската култура показва голяма гордост от храната си и често гравитира към червените, зелените и белите цветове на тяхното знаме.

Как се различава спумони от сладоледа

Спумони

Разликите между спумони и сладолед са в няколко аспекта.

- Тип

Спумони се прави със сладолед, смесен заедно с бита сметана, за да се превърне в нещо, което се разглежда повече като лека закуска и като десерт. Този италиански сладолед е по-сложен и представлява замразен десерт. Сладоледът е самостоятелен десерт, разбива се по-бързо, с повече сметана и яйца;

- Мазнини

Сладоледът, използван в спумони, е с по-ниско съдържание на мазнини и калории, използва повече мляко и по-малко сметана и яйца, а понякога и никакви яйца. Това обяснява защо италианците обикновено ядат сладолед като лека закуска, докато американците ядат сладолед за десерт;

- Разбиване

Сместа се разбива с по-бавно темпо, намалявайки количеството въздух в крайния продукт. Резултатът е нещо по-богато на вкус и по-плътно от сладолед;

- Бита сметана

Спумони използва бита сметана в сладолед, за да създаде десерт с лек вкус, докато сладоледът е просто основа от разбит крем;

- Смесени добавки

Сладоледът може или не може да има смесени парчета от плодове или ядки, но при спумони винаги има пресни или захаросани плодове, ядки, шоколадови или какаови зърна и бисквитки, смесени в целия микс.

Вижте също какво отличава джелатото от обикновения сладолед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest