Хроничната умора и храната
Хроничната умора е най-често срещаното оплакване при съвременния начин на живот. Влошените здравословни показатели отключват различни заболявания, чиито симптом е умората.
Хроничната умора е състояние, което засяга мозъчните функции и се характеризира с влошена памет, възпалени лимфни възли на шията и подмишниците, мускулни болки, постоянно усещане за недостиг на сили, главоболие, отпадналост.
Храната често се оказва важен елемент от това усещане за обща отпадналост. Нездравословните храни, тежките храни и редица вредни напитки, съчетани с лоши хранителни навици засилват неимоверно това състояние.
Има обаче храни, които дават точно противоположния ефект, те се борят успешно с умората, затова се явяват естествен и ефективен начин за борба с нея.
Ето кои са храните, които се борят с изтощението:
Банани
Бананите са заредени с калий, витамин В6 и естествени захари, осигуряващи бърз прилив на енергия. Калият поддържа правилната мускулна функция, а витамин В6 е от съществено значение за производството на невротрансмитери, които регулират настроението.
Ядки
Силно енергизиращ вариант са ядките, най-вече бадемовите. Те са богати на здравословни мазнини, протеини и фибри с възможност за осигуряване на продължителна енергия. Магнезият в бадемите допринася за превръщането на храната в енергия и оттам за успешно справяне с умората.
Овес
Овесът е много добър източник на сложни въглехидрати, които бавно и стабилно освобождават енергия през целия ден. Този продукт съдържа също витамини от група В и фибри, които подпомагат производството на енергия и поддържат усещането на ситост, а това пречи на енергийните сривове.
Зеленолистни зеленчуци
Спанакът, кейлът и другите зеленолистни зеленчуци съдържат много желязо, което е от важно значение за преноса на кислород в кръвта и за повишаване на енергията. Включването им в диетата подобрява общите нива на енергия.
Мазни риби
Мазните риби, особено скумрията и сьомгата, са богати на омега-3 масти киселини, които са свързани с подобряване на когнитивните функции и намаляване на умората. Омега-3 имат важна роля в мозъчното здраве, а рибата в храната подобрява общото благополучие, което се отразява на баланса на енергията и оттам заличаване на чувството за умора.
Кисело мляко
Киселото мляко също се бори с умората, защото осигурява комбинация от протеини, въглехидрати и пробиотоци. Пробиотиците подобряват чревния микробиом, засилват доброто храносмилане и усвояването на хранителните вещества. Добре функциониращата храносмилателната система осигурява устойчиви нива на енергия през целия ден.
Диня
Този силно хидратиращ плод се бори с дехидратацията, която често е причина за умора. Недостигът на вода в организма влошава когнитивните функции и влошава чувството за бодрост. Динята повишава хидратацията и с това енергийните нива.
Храната има силата да насърчи цялостното благосъстояние, да осигури здравословен живот и да подобри усещания като умора и отпадналост.
Вижте също на какво се дължи умората след хранене, както и още 9 храни при липса на енергия. Вижте и още препоръки какво да ядете при умора.
Коментари