Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вярно ли е, че сладкото от рози крие слабителен ефект?

Вярно ли е, че сладкото от рози крие слабителен ефект?

Сладко от рози
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.

Сладкото от рози е един от най-деликатните и емблематични продукти в българската традиционна кухня. С изискан аромат, наситен цвят и неповторим вкус, то присъства както в бабиния килер, така и в гурме десерти. Но освен удоволствие за сетивата, това сладко е обвито и в редица народни вярвания и домашни рецепти за здраве. Един от често обсъжданите ефекти е именно неговото леко слабително действие. Мит ли е това, или реално свойство на розовия еликсир?

Какво представлява сладкото от рози?

Сладкото от рози се приготвя традиционно от венчелистчета на маслодайна роза (Rosa damascena) – символ на България и основен продукт на Розовата долина. Освен захар и вода, в рецептите понякога се добавя лимонена киселина или сок от лимон, както и естествени ароматни вещества, извлечени от самите цветове.

Основните активни съставки, съдържащи се в розовите венчелистчета, включват:

Етерични масла (главно гераниол, цитронелол, нерол);

Флавоноиди и антиоксиданти;

Пектини и фибри в минимални количества;

Органични киселини;

Следи от танини и други полифеноли.

Какво казва народната медицина?

В българската народна медицина сладкото от рози се препоръчва не само като деликатес, но и като натурално средство при:

Запек – в малки дози (1-2 лъжички на гладно сутрин);

Нервност и безсъние – поради релаксиращия аромат;

Гастрит и стомашен дискомфорт – благодарение на успокояващите свойства на розовото масло.

Традиционно се смята, че сладкото "прочиства" червата, без да дразни стомаха. Това обаче поражда въпроса – дали ефектът е физиологичен или по-скоро внушение?

Роза
Снимка: manfredrichter / pixabay.com

Има ли научни доказателства за слабителен ефект?

Научните изследвания върху Rosa damascena са предимно насочени към нейния антиоксидантен, антисептичен и антидепресивен ефект. Въпреки това, някои проучвания от фармакологията посочват:

Леко слабително действие

Изследвания, проведени в Иран и Турция – страни с традиции в използването на розата, показват, че водните екстракти от венчелистчета на Rosa damascena имат леко слабително действие върху опитни животни. Смята се, че това се дължи на комбинацията от:

Етерични масла (цитронелолът стимулира перисталтиката);

Флавоноиди и органични киселини, които повлияват чревната моторика;

Захарното съдържание, което в по-големи количества може да има осмотичен ефект – задържа вода в червата.

Ниска доза влакнини

В сладкото има следи от пектини и фибри, но те не са достатъчни, за да бъдат основен фактор за слабителен ефект на сладкото от рози. Все пак, в комбинация с другите съставки, могат да подпомогнат храносмилането.

Слабително действие или резултат от захарта?

Важно е да се отбележи, че сладкото от рози е силно концентриран захарен продукт – в 100 г могат да се съдържат над 60 г захар. Приемът на високи дози захар, особено на гладно, води до повишена секреция на стомашни сокове и може да предизвика ускорена чревна перисталтика при някои хора.

Освен това, прекаляването със сладко (включително и розово) понякога причинява:

Газове;

Лека диария;

Стомашен дискомфорт при чувствителни индивиди.

Следователно, в някои случаи не розата, а високото съдържание на захар е основният „виновник“ за слабителния ефект.

Ползи от сладкото от рози

Има ли противопоказания?

Сладкото от рози е безопасно при умерена консумация. Все пак, трябва да се внимава при:

Деца под 2 години – поради високо съдържание на захар и риск от дразнене на храносмилателната система;

Хора с диабет – поради гликемичния товар;

Алергии към рози или етерични масла – редки, но възможни;

Редовен запек – ако се разчита само на сладко от рози срещу запек, без промяна в диетата, може да се стигне до хроничен проблем.

Заключение: мит или истина?

Сладкото от рози има леко слабително действие, но причините са комплексни:

Комбинацията от розови масла, флавоноиди и органични киселини;

Захарното съдържание, което предизвиква осмотично движение на вода в червата;

Ароматерапевтично влияние върху нервната система и релаксация на гладката мускулатура.

Накратко: не е мит, но и не е панацея. Ако търсите храни против запек, приемайте 1-2 лъжички розово сладко на гладно могат да помогнат, но не разчитайте на него при сериозен запек или хронични стомашно-чревни проблеми.

Сладкото от рози носи вълшебен вкус и аромат. Използвайте го с радост и въображение. Нека запазим магията на българската роза!

Вижте също и как се правят захаросани розови листенца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest