Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какъв хляб да ядем за дълголетие?

Какъв хляб да ядем за дълголетие?

Видове хляб

Каква е връзката между дълголетието и хляба? Съществува понятие сини зони. Това са места по света, където има не само най-много дълголетници, но и където хората остаряват без сериозни здравословни проблеми, включващи сърдечни заболявания, рак, диабет и затлъстяване.

В сините зони храната на хората включва основно местна растителна храна, риба, яйца и млечни продукти. В тези зони хлябът е консумиран редовно и се явява основа на здравословното хранене. Този хляб обаче се различава от хляба от бяло преработено брашно, характерен за западните общества.

Хляб с квас

Квасът, с който се прави този вид здравословен хляб, се получава чрез ферментация на полезни за червата бактерии. Чревните бактерии подпомагат смилането на храната, извличането на полезните вещества и поддържането на имунитета с балансиран микробиом.

Квасът съдържа полезни вещества като витамините от група В, цинк и магнезий. С помощта на кваса в хляба тези вещества се усвояват по-лесно от организма, храната се смила по-бързо, а освен това той не съдържа глутен.

Хляб от пълнозърнести храни като пшеница, ръж, ечемик

Пълнозърнестите храни са богати на диетични фибри, витамини от група В, магнезий, калий и желязо, които подобряват здравето на организма.

Пай хляб

В някои региони, попадащи в синя зона се консумира пай хляб, който е вид пълнозърнест хляб, подходящ за храни от растителни източници - хумус, варен боб, леща. Той е богат на диетични фибри, витамини и минерали.

Царевичен хляб

Хляб от царевично брашно

Царевичното брашно се използва за храна от стотици години и това не е случайно. То е източник на протеини, витамин А, диетични фибри и различни минерали.

От царевица може да се приготвят поленти, тортили и различни видове царевичен хляб. На някои места царевичното брашно се комбинира с брашно от спелта и ленено семе, което е отличен източник на омега- 3 мастни киселини.

Хляб Езекил

Този любопитен вид хляб за дълголетници има много древен произход, описан е още в Библията. Състои се от пшеница, ечемик, спелта, просо, леща и боб. За него се използват пълнозърнести зърна в процес на покълване.

Полезното му съдържание е забележително - всички 9 вида незаменими аминокиселини, което го прави източник на белтъчини и затова е идеален за веган хранене. Засилва имунитета, подобрява нивата на кръвна захар, на холестерол, подобрява състоянието на кожата.

Пълнозърнест хляб от овесени ядки

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият овесен хляб за дълголетници представлява смес от овесени ядки, пълнозърнесто пшенично брашно, мая, вода и сол. Неговите полезни свойства се дължат основно на овесените ядки. Той понижава холестерола, регулира кръвната захар, подобрява храносмилането и понижава риска от сърдечно-съдови заболявания и рак на дебелото черво.

Друг много полезен за дълголетие хляб е и хлябът без глутен, както и кето хлябовете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest