Правилното използване на подправките намалява действието на отрицателните свойства на продуктите и увеличава положителните им качества.
Това се отнася най-вече за газообразуващите продукти. Всички подправки в една или друга степен помагат за намаляването на газообразуването. С картофите най-добре се съчетават кориандърът и куркумата.
С бобовите растения вървят кимионът, джиднджифилът, червеният и черен пипер и кориандърът. Със зелето се съчетават добре кориандърът, копърът и кимионът.
Има и подправки, които помагат на организма да подобри работата на лигавиците, въпреки че ще го натъпчете със сладко или други вредни продукти.
В горещото мляко се добавят канела, кардамон и шафран. В киселото мляко – кориандър, копър, канела, джинджифил, кимион. В сладоледа добавете канела и карамфил, а в сладкото – джинджифил, канела, индийско орехче.
Мазната храна изисква шафран, джинджифил, горчица и куркума. Продуктите, които съдържат кофеин, стават много по-щадящи за организма, ако им добавите кардамон.
Важно е да знаете как да съчетавате продуктите с подправките, за да са не само по-полезни, но и по-вкусни. Така например с месото вървят черният и червеният пипер, карамфилчето, майоранът, кимионът, куркумата и лукът. За пилешкото и патешкото са подходящи майоранът, розмаринът, чубрицата и босилекът.
Рибата върви с дафинов лист, джинджифил, бял пипер, лук, кориандър, чили, горчица, копър. За месото, печено на скара, е най-подходящ червеният пипер, майоранът, индийското орехче, кимионът, джинджифилът и лютият червен пипер.
Дивечът е перфектен с чубрица, червен пипер, а рагуто – с джинджифил, куркума, кориандър, горчица, кимион, кардамон, индийско орехче и карамфил.
Компотите и плодовите сокове се съчетават перфектно с канела, карамфил, джинджифил, а сладкишите – с джинджифил, кардамон и анасон.
Коментари
"Горчица е вид подправка към ядене, която се слага предимно на сандвичи и салати. Основните съставки в нея са семената на растението синап. При направата семената се стриват на прах и се добавят оцет, сол, вода и олио."