gotvach.bg»Статии»Кулинария»Кои са веганите?

Кои са веганите?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95243k
Веган
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Ако мислите, че тази думичка е нова за вас, не сте докрай прави. Веган, веганство или веганизъм са трите възприети у нас понятия за хората, които са вегетарианци. Веганството е начин на живот, отхвърлящ използването на животински продукти.

Веганите са строги вегетарианци, които не само се хранят изключително с растителни продукти, но и не използват продукти от животни, дори и свързани косвено с тях.

Веганството, заедно с вегетарианството, става популярен начин на живот най-вече в Западна Европа и Америка, където през последните десетилетия на 20 век са открити много вегански заведения, ресторанти, пекарни и др., а в интернет пространството има много онлайн магазини, специализирани в продажбата на вегански храни.

Автор на думата веган е британецът Доналд Уотсън, който я образува от английската дума vegetarian, използвайки началото и края на думата.

Тази дума започва да се използва официално със създаването на Веган обществото (Vegan Society) на 1 ноември 1944 г. в Лондон, чийто учредител е самият Доналс Уотсън. Веганите вече си имат и специален Световен ден на веганството – 1 ноември.

Пред веганите не стои единствено мисията да не консумират животински продукти, но и тази всячески да защитават правата на животните.

Начин на Хранене

Веганът е против убиване на животни с цел получаване на храна и дрехи, против използването им за научни експерименти, включително и в тестването на лекарства и козметика. Така, че не става въпрос само за хранене, а за дълбоко осъзнати убеждения и непристъпни принципи.

Разбира се, повечето от нас знаят ползата от животинските продукти и е логично да се запитаме дали веганите се хранят безопасно. Американската Асоциация по хранене изразява позиция, че веганската диета трябва да бъде добре планирана, както всяка друга, за да е безопасна.

Хранителният им режим е с много ниско съдържание на мазнини и е изключително важно набавянето на нужното количество мастни киселини от ядки, зехтин, авокадо и пълномаслено соево мляко.

Веганите напълно изключват от хранителната си диета месото, рибата и други морски животни, яйцата и млечните продукти. Забранени и нежелателни за употреба и консумация са:

- изделия от животински произход – кожа, коприна, вълна и др.;

- пчелен мед (при най-строгите вегани);

- продукти с животински компоненти - желатин, глицерин и др.;

- продукти, които са произведени чрез рафиниране с животински;

- някои видове захар и пр.;

- продукти, които са тествани на животни (козметика, тютюн и др.);

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Веган
Веган
02.04.2013 04:57
"Разбира се повечето от нас знаят ползата от животинските продукти".. Тук вече се изложихте тотално!! Иначе статията е добра! А за каква полза точно става въпрос не е ясно! За хормоните, антибиотиците, токсичния животински протеин за човека ли? Това, че докарват остеопороза, рак диабет? За кои точно ползи става въпрос?!
5
2
Vania Atanassova
Vania Atanassova
24.06.2012 16:05
Чудесна и полезна статия!Всичко е написано точно и ясно.От малка съм се замисляла за живота и смъртта на животните.Аз съм Веган от четири години.Питам се,защо не провеждат лекции в училищата за да научат децата що е Веган и здравословно хранене.
4
2