Сьомгата и пъстървата зареждат мозъка с енергия, а косата и кожата – със сияние. Това се дължи най-вече на Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в тези риби. Те са безценни за сухата кожа на лицето, която има нужда от подхранване.
Сьомгата е риба, която оставя чувство на ситост и в същото време е нискокалорична. И въпреки че се смята, че тя е мазна риба, то мазнината в нея е съвсем различна от мазнината в месото.
Добре е да се консумира поне една порция сьомга или пъстърва в седмицата. Сьомгата е богата на химически елементи, които намаляват възпаленията на чувствителната кожа, а освен това помага на тези, които страдат от черни точки и мазна кожа.
В повечето рецепти се използва готово филе от сьомга или стек от рибата, макар че цялата риба или отделните й част също са много вкусни при правилно приготвяне.
Много вкусно се получава сьомгата на скара или запечена на фурна. Ако решите да запържите сьомгата е добре това да става в нагорещена мазнина и за не повече от няколко минути, иначе рибата ще стане суха и ще се разкапе.
По-добре е да не допържите сьомгата, от топлината на тигана, в който я оставите, след като сте я свалили от котлона, тя ще се сготви сама. Колкото повече собствен вкус и аромат има в рибата, толкова по-малко нужда има тя от подправки.
При запичане във фурна е добре да сложите върху рибата нарязани резенчета лимон. Можете също така да я напръскате със сок от лимон или да я сервирате с две половинки лимон.
Напоследък се продава сьомгова пъстърва, която съчетава в себе си полезните качества на двете риби. Месото й е нежно розово до бананово, а вкусът напомня и на пъстърва, и на сьомга.
Изненадайте близките си със сьомга с лук и лимон, която се приготвя много бързо и лесно. Ще ви е необходим един килограм сьомга, която можете да замените с пъстърва, една глава лук, един лимон, подправки за риба.
За соса са необходими три скилидки чесън, две супени лъжици сметана – заквасена или течна, 50 грама масло, половин чаена лъжичка бял пипер, сол на вкус.
Нагрейте фурната до 180°С. Намажете леко тавата с мазнина. Нарежете лимона, без да го белите. Измийте рибата, подсушете я и я сложете в средата на голямо парче фолио. Поръсете с подправките.
Отгоре наредете кръгчета лук и резенчета лимон. Завийте добре рибата във фолиото, сложете в тавата и печете един час. В това време направете соса. Изчистете и нарежете на ситно чесъна. Добавете белия пипер и солта.
Разтопете маслото и го оставете да изстине напълно. Добавете в изстиналия сос сметаната. Разбъркайте. Готовата риба извадете от фолиото, сложете в чиния и полейте със соса.
Коментари