За да направите истинска италианска брускета, ще ви трябва плътен хляб, най-добре пълнозърнест. Не използвайте хляб за тостери. Нарежете хляба или франзелата на филийки с дебелина два сантиметра.
Можете да ги направите и по-дебели. Запечете от едната страна в тава, намазана с масло за 7 минути. Важното е вътрешността на хляба да остане мека.
Докато хлябът се пече, нарежете на кубчета няколко домата. Изчистете две скилидки чесън. Извадете от фурната филийките, оставете ги да изстинат няколко минути и след това натъркайте с чесън долната им страна.
Посолете и напръскайте с няколко капки зехтин. Върху филийката сложете нарязаните домати, посолете още малко, добавете няколко капки зехтин и няколко листа босилек и сервирайте.
Истинският италиански обяд е немислим без салата Капрезе. Името ѝ идва от остров Капри. Тя се приготвя само за пет минути от домати, моцарела, зехтин, босилек, оцет, сол и черен пипер.
Нарежете доматите на филийки с дебелина половин сантиметър. На същите филийки нарежете и моцарелата. Измийте босилека и отделете листенцата. В голяма плоска чиния наредете венец от домати по външния край, а върху него сложете венец от моцарела.
Останалите домати и моцарела наредете на купчинка в средата на чинията. С листенцата от босилек поръсете цялата салата. Посолете, добавете черен пипер, оцет и зехтин.
Салатата трябва да бъде консумирана веднага след като се приготви. Тогава е най-вкусна, иначе рискувате кръгчетата моцарела да изсъхнат, както и доматите.
За да завършите вашия италиански експресен обяд, добавете една чаша хубаво червено вино, без което е просто немислимо да се почувствате жител на Средиземноморието.
Коментари