Gotvach.bg»Статии»Плодове»Цитрусови плодове

Цитрусови плодове

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24928k
Цитрусови Плодове

Цутрусовите плодове са една от най-полезните храни за човек. Допълнителен плюс за популярността и широкото им разпространение са приятните има освежаващи вкусови качества. Етимологията на думата цитрус идва от латинското Citron, с което се обозначава лимонът. Цитрон от своя страна е произлязло от древната елинска дума cedar (кедър).

Всички видове цитрусови плодове идват от вечнозелени дървета с неравномерно разположени, малко жилави листа, чието стъбло често е криловидно разширено. Почти всички цитруси имат къси или дълги шипове. Белите или розово-виолетови цветове излизат поединично или по много от оста на листата. Извънредно богатият на форми род се класифицира трудно, защото има много кръстоски и мутации.

Цитрусовите плодове обичат мното светлината, топлината и влажния въздух. При температура под 10° С престават да растат. Погрешно към групата на цитрусовите плодове се причисляват киви, банани и ананас – те не са цитруси макар и да са южни, тропически плодове.

За родина на цитрусовите плодове се счита част от Югоизточна Азия, която граничи с Североизточна Индия, Мианмар (Бирма) и китайската област Юнан. Малко по-късно цитрусови плодове се отглеждат в Бразилия, САЩ, Китай, Индия, Индонезия и Индокитай. Цитрусовите дървета са разпространени из субтропиците и тропиците на цялата планета.

Първите споменавания на лимона в литературата се срещат у Теофраст приблизително през 300 г. пр.н.е. За сървото „лимунг” се говори в древнокитайските летописи, независимо от това, че родина на лимона е Индия. Думата „лимунг” на китайски означава „полезно за майките”. Думата „портокал”, от своя страна, води своя произходот от немския език, където означава „китайска ябълка”. Именно за тези специални „китайски ябълки” започнало строенето на специални помещения – оранжерии.

Цитруси

Най-големите производители днес на цитрусови плодове са Бразилия и Флорида (САЩ). Обемът на световната търговия с цитрусови плодове продължава да расте, като основно търсенето идва от Индонезия и Виетнам. Основните вносители на цитрусови плодове през 2009 г. са били Германия, Франция, Русия, Великобритания и САЩ. Основни доставчици са Турция, Южна Африка, САЩ, Китай, Аржентина.

37% от световния внос принадлежи на портокалите, 31% - на мандарините, 21% - на лимоните. Грейпфрутите и други цитрусови плодове заемат 9%.

Индия се нарежда 5-то място в света по обем на годишно производство на цитрусови плодове, но почти цялата й продукция е за вътрешна консумация. Индия днес е считана за една от най-големите страни производителки на лимони и лайм (зелени лимони). През 2008 г. реколтата от лимоните в страната възлиза на 2.429 милиона тона, което представлява 18% от световното производство.

Сладкият портокал е вторият след лайма търговски важен плод в Индия. За неговото отглеждане са заети 126 000 хектара земи, на които средно се произвеждат 2, 11 милиона тона годишно. Сред сортовете индийски портокали, постъпващи на пазара, се открояват „Jaffa”, „Valencia”, „Hamlin”, „Malta” от щата Пенджаб, „Sathgudi” от щата Андхра-Прадеш, „Mosambi” от щата Махаращра.

Цитрусовите плодове, техните отлични вкусови качества, полезни свойства и т.н., са причина за широката им популярност и консумация от хилядолетия. Днес в много кътчета по света има ежегодни фестивали на цитрусовите плодове, най-популярният от които се провежда във френския град Ментон, който се намира на Френската Ривиера, на границата с Италия. Всяка година там през март се провежда празника на цитрусовите плодове, придружен от много танци, музика, театрални представления и огромно скулптури от цитруси. По врем на празника в Ментон се използват до 130 тона цитрусови плодове.

Състав на цитрусовите плодове

Цитрусовите плодове съдържат голямо количество витамин С, витамини от група В и витамин Р. В тях се съдържа също така захар и органически киселини, а ефирните масла им придават привлекателен аромат. Лимонът и лаймът са близки цитрусови роднини, които имат високо съдържание на витамин С, като в лаймът той е повече, отколкото в лимона. Лимоните са богати на полезни вещества, съдържат минерали, витамини A, B, B2, P, C и фитонциди.

В лайма се съдържа желязо, фосфор, калий, калций, магнезий и етерични масла, както и пектинови вещества и витамин Р. Кората на лимона, както и на останалите цитрусови плодове е богата на ефирни масла. Мандарините съдържат от 6 до 8 % захар, от 0.6 до 1 % киселини и изключително много витамин С. Портокалите съдържат витамини от групите А, В2, В6 и С. В съдържанието им влизат също така захар, вода, въглехидрати, киселини, азотни вещества, ефирни масла, пепел и целулоза.

Видове цитрусови плодове

1. Грейпфрут

- Жълт грейпфрут (Citrus maxima) - сочен, но доста горчив;

- Грейпфрут, райска ябълка(Citrus xparadisi) - кръстоска от грейпфрут и портокал (Citrus sinensis) и за разлика от другите си роднини, има гроздовидно разположени плодове (grape - грозд). Нужно му е горещо лято и много светлина, дори през зимата.

Цитрусов Плод

- Розов грейпфрут - по-сладък, по-хубав, но и по-скъп от жълтия.

Името на грейпфрута всъщност е неволна грешка. Преди векове английски ботаник погрешно го класифицирал като сорт грозде и макар че след време става ясно, че този плод е цитрус, името му вече е толкова наложено, че става невъзможно и ненужно да се промени. За първи път европейците откриват грейпфрута на остров Барбадос.

По-киселият вкус се дължи на високата концентрация на плодови киселини.

2. Лимони - колкото по жълта е кората, толкова по сладък е лимона.

- Кисело лимонче (Citrus aurantiifolia) - образува заостреноовални, дребни в сравнение с лимона листа и много дребни, крушовидни, жълти плодове.

- Миниатюрен лимон Citrus aurantiifolia x Fortunella matgarita) - кръстоска, която дава съвсем малки жълти лимони и расте ниско.

- Лимоново дърво Citrus limon - този вид се отличава с изключителния си растеж, дори в голям съд.

- Сладък лимон, маракешово лимонче (itrus limetta - клоните му са с шипове, а лимоните са почти кръгли.

- Цитронът – Двойник на лимона, той прилича на много дълъг лимон, който стига до 40 сантиметра дължина. Той е кисело-сладък на вкус, с лека горчива нотка. Използва се най-вече кората, от която се прави сладко или се добавя в ястия.

3. Мандарини- много сладка и сочна, в повечето случаи има много семки.

4. Портокали (Citrus sinensis)

- Сладки портокали - Те имат различен ръст в зависимост от сорта. Най-известни tea валенсиевите и навеловите рортокали, както и кървавите рюртокали "Сангвина" и "Моро". Сортове - Валенсия, Навел и Джафа – вид голям портокал;

- Горчиви портокали (Citrus aurantium) - често използвани за направата на конфитюр или мармалад, както и служат като есенция за ликьори като Гранд Марние и Коантро;

- Червени портокали - хибридни видове, които са по-малки по размер, по-ароматни и имат червени нюанси;

- Тънкокори портокали - от тях се прави сок, също така са много месести;

- Дебелокори портокали - белят се лесно, но имат по-малко сок от тънкокорите.

5. Зелени лимони, лайм - много ароматни. По-узрелите плодове са по-сладки, а по-зелените се използват за украса. Най-разпространеният вид лайм е персийският или известен още като сорт „Флорида” (Citrus × latifolia), който има едри плодове, тънка кора и почти никакви семки. На пазара често се срещат зелени лимони от сорта на малкия, жълтеникав кий лайм (Citrus aurantifolia).Други видове зелен лимон са мандаринов лайм (Citrus limonia), кафиров лайм (Citrus hystrix), няколко австралийски лайма, испански лайм(Melicoccus bijugatus), див лайм (Adelia ricinella), сладък лайм (Citrus limetta), палестински сладък лайм (Citrus limettioides), и мускусен лайм (X Citrofortunella mitis).

6. Помело – това е най-големият цитрусов плод, родственик с грейпфрута. Жълто зелена кора, с по-суха вътрешност. Много вкусен, по-негорчив от грейпфрута, с много полезни свойства.

Бергамот цитрус

- Има пет сорта помело: Khao horn, с жълто зелен цвят и светла, сладка вътрешност; Khao namphung - крушовидна форма, жълто зелена обвивка, като вътрешността на плода е светла и сладка; сортът Khao paen има сплескана, овална форма, жълто зелена кора, като вътрешността на този сорт помело е светла и леко кисела; Khao phuang пък има крушовидна форма, кората му отново е жълто зеленикава, а на вкус е кисело сладък, като цветът на вътрешността е жълтеникаво бяла; Thongdi е със сферична форма, тъмно зелена кора, а плодът е розов и доста сладък.

7. Бергамот – двойник на лимона. Той е получен при кръстоска на цитрон с други цитрусови плодове. Плодът му е кръгъл или с форма на круша. Бергамотът се отглежда заради етеричните масла, които се извличат от цветята, плодовете, листата и кората.

Избор и съхранение на цитрусови плодове

Цитрусовите плодове като цяло са дълготрайни, стига да се съхраняват правилно. Лимонът може да лежи в хладилник няколко месеца, а лаймът се съхранява не повече от две седмици. Правилото при избор на плод, по специално лимон и лайма – плодът трябва да е блестящ. За всички цитрусови плодове важи и правилото, че за да са сочни, трябва да тежат. Не купувайте леки южни плодове. За да изглеждат добре дълго време и да се съхранят за седмици, цитрусовите плодове се третират с фунгициди. Правят се по-разредени разтвори, в които се потапят. Другото е течен парафин, за да се запушат порите и да не влизат бактерии. Тези вещества обаче са канцерогенни и следователно - опасни за хората.

Цитрусови плодове в кулинарията

Лимоновият сок се добавя в ястията доста често. Той придава приятен вкус на рибните ястия и закуски, на пилешко, свинско и т.н. Лимонът и лаймът може да се добавяя както в началото на процеса на готвене, така и по средата и в края. Той е важна съставка на повечето алкохолни коктейли. Има леко горчив вкус, което го прави идеален за Мохито или Маргарита. Сокът се изцежда преди приготвянето на коктейла, защото ако престои дълго, етеричните масла, които съдържа, изчезват.

Лаймът е важна съставка в прочутия сос гуакамоле. А любителите на тайландската кухня познават кисело-пикантният вкус на супата том ям, която се вари със специален сорт лайм. Този плод съдържа много малко сок, затова в ястията се използват също така кората и листата му, подобно и на останалите цитрусови плодове. На Арабския полуостров лаймът се вари в солена вода, а след това се суши на слънце – така се приготвя специалната арабска подправка луми, която се добавя в ястия от боб и ориз, като им придава изтънчен цитрусов аромат. Корите на цитрусовите плодове могат да се захаросват, да се стържат на ренде, като отлична и специфична добавка в сосове, супи, сладкиши, кремове, парфета и т.н.

Цитруси

Ползи от цитрусовите плодове

От редовната консумация на цитрусови плодове следват много ползи за здравето на човек. Всички прясно изцедени сокове от цитрусови плодове са добър помощник за здравето, ако се пият веднага след изцеждането. Цитрусите имат и широко външно приложение, като почистващо, тонизиращо и детоксикиращо кожата средство. Ако имате мигрена, няколко капки капки лимонов сок, втрити в слепоочията ви, ще ви избавят от нея.

Редовната консумация на цитрусови плодове е добре за очите. Хапвайки южни плодове човек се предпазва от развитие на атрофия на макулата - една от най-важните причини за старческата слепота, твърдят изследователи от градската болница в Бостън, САЩ. Цитрусовите плодове са идеални за лечение и профилактика на авитаминоза, стомашно-чревни заболявания, атеросклероза, скорбут, ангина, хипертония.

Един добър старт на деня е чаша топла вода с лимонов сок, което това повишава имунитета и изкарва токсините от тялото. За да извлечете възможно повече сок от лимона, търкаляйте го по масата няколко секунди или го потопете за 10 секунди в съд с гореща вода. Лаймът и ценните му съставки е много ценен за здравето на кръвоносните съдове. Според учените няма растение, което да конкурира лимона по антибактериални свойства.

Като богат източник на витамин С, лимонът е изключително ефикасен при простуда, грип. Пийте лимонов сок с мед и си правете гаргара със смес от лимонов сок, щипка сол и топла вода. В лимоните се съдържа много калий и аскорбинова киселина, които укрепват и правят еластични стените на малките кръвоносни съдове. Те активно участват и в окислително-възстановителните процеси. Именно поради това лимоните често се използват в рецептите за лечение на склероза.

Отварата от изсушените кори на мандарините смекчава кашлица и оказва отхрачващо действие при бронхит и трахеит. Тя спомага за намаляване нивото на захарта в кръвта. Пригответе отварата от кората от 3 мандарини се сварява за 10 минути в 1 литър вода. Не се прецежда и се приема всеки ден, като задължително се съхранява в хладилник. Консумацията на мандарини пък помага за понижаването на наднорменото тегло и възстановява увредените клетки на черния дроб.

Фреш от цитрусови плодове

Портокалите са средство за спиране на маточни кръвотечения - предпазване от преждевременно раждане, прекъсване на бременост или обилно менструално кръвотечение. Препоръчително е да се употребява сок от портокал не по-рано от 20-30 минути след хранене, за цялостно укрепване на стомаха. Грейпфрутът е особено полезен за понижаването на кръвното налягане и за възстановяване на силите при физическа натовареност.

Цитрусовите плодове са мощно средство за разкрасяване, а при ухапвания от насекоми сърбежът ще премине, ако намажете мястото с лимонов сок. Лимоновият сок чисти кожата на лицето от лунички и пигментни петна и видимо я подмладява. Важно е обаче един час след процедурата да не излизате на слънце. Аскорбиновата киселина повишава съпротивляемостта на организма към инфекции, помага за изработката на колаген и запазване на еластичността на кожата. Мандарините са полезни и при кожни заболявания - пресният сок убива някои гъбички.

За да излекувате поразената от тях кожа, втривайте многократно сок от плодовете или кората на мандарините. Грейпфрутът, както и другите цитрусови плодове, е много полезен за храносмилането. Ползва се като лек диуретик, помага за повдигане на имунната система и за тонизиране на организма. Отлично средство е при отслабване, като най-ценната част от плода в това отношение е ципата между вътрешните части.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес