gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни с богато съдържание на витамин К

Храни с богато съдържание на витамин К

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95042k
Храни с богато съдържание на витамин К
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Витамините основно се делят на два вида – мастно разтворими или водно разтворими. Има общо 13 витамина, от които 9 се разтварят във течности, а 4 са мастноразтворими.

Витамин К е мастноразтворим, което означава, че се натрупва в мастните клетки на тялото. Основната му функция е да съдейства за съсирването на кръвта. Това се случва чрез сложна химическа реакция, която не позволява кръвоизливи. На хората, които са на разредители (антикоагуланти), обикновено се препоръчва да ограничават своя ежедневен прием на витамин К.

Кои храни са богати на витамин К?

Зелените зеленчуци

Листните салати са с високо съдържание на вода и фибри и с ниски нива на въглехидрати. В тях има много витамин К. Спанак, магданоз, всички видове салати, цикория, ряпа и цвекло също са богати на витамин К.

Храни с богато съдържание на витамин К

Топлинно обработеният спанак например съдържа около 900 микро грама витамин К в една купа, а във вареното зеле има около 1060 мкг за купа.

Кръстоцветни зеленчуци

Брюкселско зеле, броколи, зеле и всички кръстоцветни зеленчуци са богати на фибри и витамин К. Аспержи, бамя, грах, лук и са пример за други зеленчуци, които съдържат витамин К.

Подправки

Примери за подправки, които имат високи нива на витамин К в състава си, са риган, мащерка, босилек и кориандър.

Други

Плодовете имат високо съдържание на вода, фибри и естествена захар. В някои плодове се съдържа много витамин K. Сините сливи и сушените сливи са добър пример за продукти с високо съдържание на кръвосъсирващото вещество.

Черният дроб също e добър източник на витамин К. В рибеното масло, юфката с яйце и галетата има малки количества витамин К.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Гълъб
Гълъб
19.03.2012 22:46
Мастно разтворими, значи ли, че се усвояват само с мазнина?
Много важно за уточнение!

1
1