Днес безопасността на храните вече се е превърнала в научна дисциплина и държавна политика. Причина за това естествено са са болестите, пренасяни чрез храната.
Милиони хора по света страдат от заболявания, причинени именно от приема на опасни хранителни продукти. Световната здравна организация също е на мнение, че заразените храни са един от най-сериозните проблеми, срещу които задължително трябва да се вземат предпазни мерки.
Съвети за превенция
Една от най-елементарните мерки, които могат да се предприемат, за да гарантирате до определена степен здравето си, е да измивате ръцете си със сапун и топла вода за около 10-20 секунди преди всяко ядене. Докато се миете се убедете, че сте обхванали цялата повърхност на ръцете си, включително китките, под ноктите и между пръстите. Дезинфектантите за ръце също са добър вариант за предпазване от бактерии.
Ограничете до минимум консумацията на несварено мляко и непастьоризирани млечни напитки и други продукти. Суровите меса и сладка също съдържат риск от заразяване с определени бактерии.
Никога не душете или опитвайте храна и сокове, за които смятате, че може да са развалени. Външният вид е достатъчен критерии за качеството на продуктите. Наличието на мухъл и други образувания е достатъчен сигнал, че храната е развалена.
Не размразявайте месо на открито. По този начин ще помогнете на микробите да се развият по-бързо и лесно. Най-добрият вариант за размразяване е под течаща вода, в микровълновата печка или чрез топлинна обработка, ако продуктът позволява да се готви полуразмразен.
Винаги се убеждавайте, че месото е добре сварено/изпечено, преди да бъде консумирано. Лошо сготвеното и недопечено месо крие редица рискове.
Задължително след обработване на сурово месо измивайте добре ръцете си. В противен случай вие се превръщате в преносител за микроби и зараза. Същото важи за работата с яйца и риба или други продукти, съдържащи вредни патогени.
Съхранявайте остатъците от храна в плитки съдове. По този начин развиването на бактерии до определена степен може да бъде предотвратено. Съхраняването на храната за дълго на място, което да поддържа ястията топли, също е опасно.
В хладилника винаги разделяйте на различни рафтове суровата от сготвената храна.
Коментари