gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Премахване на миризма от риба в хладилника

Премахване на миризма от риба в хладилника

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Хладилник
Еко топки за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Еко топки за хладилник
9.50 лв.
Виж ››

Колкото и крехка да е една риба, тя лесно се вмирисва, тъй като филето й съдържа много вода. Неприятната миризма в хладилника или помещението може да отстрани с някои хитринки.

Лошото на рибената миризма е, че може да попие в другите продукти в хладилника ви, като развали техните ароматни и вкусови качества.

Най-трудоемкият начин е да измиете хладилника с вода и оцет. Другият вариант е да се почисти със сода за хляб и лимонтузу.

За да не се стига до там, практичните домакини съветват по рафтовете на хладилника да сложите разрязани на две лимони. Изненадващо добър ефект имат филийките черен хляб, поставени върху хладилните рафтове.

Добри абсорбиращи миризмата свойства има и хлебната сода. Можете да изсипете няколко лъжички от нея в чинийка и да я поставите в хладилника. Подобен ефект има и смляното кафе.

В хладилника ви може да намери място една нетрадиционна „добавка”. Става въпрос за борово клонче. То има удивителната способност да поема неприятните миризми и да освежава хладилника и като цяло помещенията, в които е поставен.

Риба

Ако имате проблем с по-силния аромат на приготвяната от вас риба, то можете да пробвате следните трикове. След като почистите и измиете месото, го поставете във ваничка с оцет и няколко натрошени листа дафинов лист (2-3).

Ако нямате наличен, можете да заместите подправката с черен пипер на зърна или мащерка. Така рибата престоява няколко часа, преди да се премине към топлинна обработка.

Упоритата миризма се абсорбира добре и от лук и лимон. За целта поставете рибата върху плато от нарязан лук и лимони на шайби, върху нея отново наредете лук и лимони.

Ако впоследствие ще пържите рибата е хубаво в мазнината да сложите резен картоф, който също има свойството да отнема миризмата. При варене е препоръчително във водата освен подправките да се добави и една чаша прясно мляко.

Хубаво би било след като приготвите рибата да натриете ръцете си с лимонови резени. Естествените масла и сок на цитруса ще отстранят неприятната миризма. Другият вариант е да ги натриете с оцет, а после обилно да ги измиете с топла вода и сапун.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest