Тиквата съдържа множество полезни вещества, необходими на организма, затова трябва задължително да влиза в менюто на човек, който се грижи за здравето си и се придържа към здравословно хранене.
Възможно е някой да каже, че тиквата не е особено вкусна, но това съвсем не е така. Всичко зависи от приготвянето й. За да е вкусна тиквата и да съхрани максимум от полезните си вещества, най-добре е да се приготви на фурна. Има няколко начина за запичане.
Сладка тиква на фурна: почистената от семките и кората тиква се нарязва на малки кубчета. Приготвя се захарен сироп – на 500 мл вода се слага 200 г захар. Когато сиропът кипне, пуснете тиквените кубчета вътре за 5-7 минути.
Извадете кубчетата и ги сложете в тава. Сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете около 20-25 минути. Готовата тиква се поръсва с пудра захар и канела.
Сладка тиква може да се приготви и по друг начин: нарежете тиквата с кората на парчета, наредете парчетата в тава, сипете малко вода и сложете в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути. Извадете тавата и поръсете тиквата със захар, върнете за още десетина минути. Ако предпочитате, може вместо захар да използвате мед.
Тиква с подправки на фурна: махнете семките и кората на тиквата. Нарежете я на тънки парчета или на кубчета. Натрийте всяко парче с розмарин или босилек.
Сложете парчетата в тава и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25-30 минути. Готовата тиква се залива със сметана и се поднася като отделно ястие или като гарнитура към месо или морски дарове.
Тиква с ябълки на фурна: изчистената от семки и кора тиква се нарязва на малки кубчета, изчистените ябълки се нарязват на парчета. Смесете тиквата и ябълките със захар и сложете във фолио. Печете около 20-25 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.
От тиква и ябълки може да се направи изискан десерт. Сложете изчистените кубчета тиква и парчета ябълки в дълбока тенджера, добавете малко вода и задушете около 10 минути.
Оставете тиквата с ябълки да изстине. През това време отделете жълтъците на 3 яйца /за 1 кг тиква и ябълки/, разбъркайте ги със захар. Белтъците леко посолете и разбийте на сняг.
В изстиналата тиква с ябълки прибавете жълтъците и разбъркайте внимателно. Изсипете в намазнена тава и залейте с разбитите белтъци. Печете около 15-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Ястието се сервира студено.
Ако обичате тиква, разгледайте и другите наши рецепти с тиква, а именно:
- печена тиква;
- или тиквена крем супа;
Коментари