Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Не дръжте бананите и доматите на студено

Не дръжте бананите и доматите на студено

Не дръжте бананите и доматите на студено

Вече на пазара целогодишно се предлагат всякакви плодове. През зимата можем да си позволим да ядем летни плодове и обратното. Трябва обаче да знаете как да съхранявате плодовете и зеленчуците.

В хладилника може да се съхраняват следните плодове: ябълки, круши, ягоди, череши, киви, смокини, грозде, сини сливи, кайсии. Подходящите зеленчуци пък са спанак, моркови, целина, репички, салата.

Плодове и зеленчуци, които не се препоръчва да се държат в хладилника, защото ще потъмнеят - банани, ананас, пъпеш, картофи, тиквички, домати и краставици.

За плодовете не е добре да се затварят в контейнери или в пластмасови съдове. Те трябва "да дишат".

Ябълките са издръжливи, но се запазват още по-дълго, ако ги държим в найлонови торбички. Можете допълнително да ги измивате със студена вода веднъж седмично.

Не дръжте бананите и доматите на студено

Малотрайни плодове като кайсии, нектарини, круши и сливи не трябва да се съхраняват заедно с такива, които издържат по-дълго. Същото се отнася и за презрелите и неузрели плодове - първите може да причинят гниене на вторите.

По-добре е да се купуват плодове и зеленчуци в по-малки количества, за да престояват за по-кратко.

Температурата също оказва голямо влияние върху трайността на продуктите. Между 13°C и 7°C може да запазят живота на плодовете до 22 дни.

Има плодове, които позволяват замразяване и съхранение за по-дълго. Това са ананас, ябълка, кайсия, черни череши, ягоди. Съхранението по този начин не трябва да е за повече от 6 месеца.

Тропическите плодове и гроздето не са подходящи за замразяване. Всеки модерен хладилник има различни зони на охлаждане.

Като цяло хранителните стоки трябва да се поставят в хладилника непосредствено след тяхното закупуване. Внимавайте да са добре опаковани и затворени. Това предпазва от изсъхване, чужди миризми и микроби.

Морковите и репичките се запазват по-дълго свежи, ако преди това им се изрежат зелените стебла. Салатите и подправките се поставят леко навлажнени в пликче за замразяване и се поставят в шкафчето за зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest