Запекът представлява затруднено и нередовно изпразване на стомаха. Характерните му признаци са тъпи и резки болки в стомаха, усещането на подуване.
Постоянният запек се отразява зле на външния вид – кожата става отпусната и бледа, езикът е сух, а настроението винаги е лошо. Причините за запек са различни.
Това може да се дължи на редовно консумиране на суха храна, без супи и без достатъчно приемане на течности. Заседналият начин на живот също е една от причините за запек.
Този проблем възниква и след прекаляване с клизми, както и при някои заболявания на нервната система и на органите на храносмилателната система.
При запек е важно да се спазва режим на хранене. За нормализиране на работата на стомаха се препоръчва консумацията на продукти, които са с разхлабващо действие.
Механизмът им на действие е различен. Така например медът, сладките плодове и сокове спомагат за привличане на течности в стомаха, а ръженият хляб, цвеклото, ряпата, морковите, зелето, пъпешът, сушените сини сливи дразнят нервните окончания на стомаха и нормализират активността му.
Студената вода, сладоледът и бирата влияят върху нервните окончания на стомаха по различен начин, а майонезата, сметаната, маслото и мазните храни въздействат върху задстомашната жлеза.
Млякото и млечните продукти, както и сокът от кисели плодове променят химичния състав на съдържанието на червата. Понякога запекът възниква от употреба на рафинирана храна, което води до понижаване на тонуса на червата.
Тогава се препоръчва режим на хранене, който е богат на целулоза и разхлабващи вещества. В менюто се включват ръжен хляб, зеленчукови супи, рибени супи, говеждо и телешко варено, прясна печена риба, печено и варено агнешко месо.
Набляга се на консумацията на цвекло, моркови, зеле, тиква, краставици, домати, сирене, извара, млечнокисели продукти, пушено месо, компоти, мед, плодове, сушени сини сливи.
Сутрин след ставане се препоръчва изпиване на студена вода с една чаена лъжица мед на гладно, а преди лягане се препоръчва изпиването на една чаена чаша студено прясно мляко.
Коментари