Яйченият пунш е американско питие и неговото приготвяне за коледната трапеза е отколешна традиция. Вероятно за това около тази напитка сякаш се носи някаква магия, препращаща ни към романтиката на коледната нощ, когато атмосферата е топла и сърдечна, а децата с трепет отварят подаръците си.
Ако желаете да си приготвите и вие яйчен пунш, който да ви стопли през студените зимни нощи, оказва се, това въобще не е трудно.
Разбира се, вариантите за приготвянето на яйчен пунш въобще не са малко, но ние сме избрали специално за вас един, който със сигурност няма да ви разочарова. Ето и рецептата за приготвяне на 6 чаши от вълшебната напитка.
Необходими продукти: 4 яйца, 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.ч. сметана, 50 гр. ром и 50 гр. уиски.
Начин на приготвяне: Първоначално отделете жълтъците от белтъците и ги поставете в отделни съдове. Добавете към жълтъците една чаена чаша захар и разбийте с миксер на високи обороти, докато не се получи пухкава бледожълта пяна.
След това разбийте и белтъците, като им добавите щипка сол и постепенно изсипвате в купата и втората чаша захар. Разбиването продължава, докато не се получи гъст сняг. След това трябва да прибавите към него и вече разбитите жълтъци.
Изсипвайте жълтата пяна на тънка струйка, като през цялото време не спирате да разбърквате. Сега добавете алкохола, отново на тънка струйка, бавно и внимателно. Следва по същия начин да добавите и прясното мляко, а след това и първата чаша сметана.
Втората чаша от сметаната се разбива в отделна купа, докато придобие пухкав вид. Добавя се към сместа, но вече без помощта на миксер. Просто разбъркайте на ръка без да бързате. И така, пуншът е напълно готов.
Остана единствено да го охладите и след това той може да бъде поднесен на гостите. Преди това, добавете щипка настъргано индийско орехче или канела във всяка една от чашите.
Желаете да си направите коктейл? Разгледайте другите ни рецепти за коктейли.
Коментари