Как се прави домашна моцарела
How to make homemade mozzarella
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави домашна моцарела

Как се прави домашна моцарела

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Моцарела
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Искате да си направите домашна моцарела? Предлагаме ви чудесна рецепта за вкусна моцарела в домашни условия.

Първото, което трябва да знаете е, че най-вкусната и добра моцарела се прави от биволско мляко. Ако все пак не можете да си набавите такова мляко, то може да заложите и на краве мляко.

Не е много сложно да си направите моцарела, вижте какви са необходимите продукти: Два литра прясно нехомогенизирано, неварено мляко, ¼ ч.ч хладка вода, 1 ½ ч.л. лимонена киселина, 2 мл мая за сирене, ¼ ч.л. сол по желание.

Начин на приготвяне: Сложете млякото в подходяща тенджера. Разтворете лимонената киселина във водата и прибавете към млякото. Загрейте го до 30 градуса. При тази температура, то трябва да се пресече.

Прибавете маята и разбъркайте добре. Нагрейте на бавен огън, докато температура не стане 40 градуса. През това време бъркайте непрекъснато. Махнете тенджерата от огъня и оставете да престои около 15 минути. През това време отделете суроватката от него.

Как се прави домашна моцарела

Получава се смес като извара, която трябва да прецедите с помощта на тензух. Чрез него изстискайте колкото се може повече суроватка.

Получената топка се пуска в купа, подходяща за микровълнова и се загрява в нея за около минута.

Изцедете отделилата се течност и тестото, което се получава се меси както и хляба, докато не се образуват характерните за моцарела конци. Ако ще слагате сол, това е момента. Ако е горещо сиренето най-добре сложете гумени ръкавици. Сместа трябва да се точи, докато е гореща и трябва да стане лъскава.

Разделете сиренето на две топки и го пуснете във вода с лед, за да се стегне. След като моцарелата се охлади вече е подходяща за консумиране. Най-добре се съхранява в плътно затворен съд до 4 дни.

Ако искате по-мека моцарела, месете сместа за по-кратко. Хубавата моцарела зависи и от качеството на маята за сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
53
42
34
21
11
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Потребител#185916
И аз потвърждавам, че нищо не става от тази рецепта! Получава се кашкавалена извара, която си остава на гранулки, колкото и да я нагряваш и да я месиш - никаква лъскавина и никакви конци!:-((( И ако продължиш да я нагряваш, се получава нещо средно между кашкавал и гумено, твърдо тесто, което започва цвърчи в собствената си мазнина. Нищо общо с моцарелата, каквато си я знаем! Аман от лъжци и безхаберници, които само си пълнят сайтовете с глупаво съдържание, че да си вдигат Гугъл рейтинга!:-( Добре, че си знам, да не се доверявам, та изхабих само 1л. мляко...
0
1
Евелина Г.
Евелина Г.
23.11.2013 18:19
Какво е ч.ч ? Чаена чаша ? не ми се вярва но ако е така то има най-различни форми на чаши ............................................... Моля ви отговорете ми колкото се може по бързо!! Много ми е важно да знам!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
БЛАГОДАРЯ!!!!!!!!!
0
2
Потребител#185916
Жено, ти от гората ли идваш, че не знаеш, че ч.ч. е чаена чаша?!
0
0
мимс
мимс
01.11.2013 12:05
това ако е лесна рецепта......
4
0
Петрова
Петрова
19.09.2013 12:45
Тази рецепта циркулира из целия обмен, изглежда само се преписва по сайтовете, зле преведена.Като например, че докато чакате 15 мин., междувременно трябва и да прецеждате.. :))) Конците не се появяват след дългото месене, а зависят от точната температура, при която е възможно образуването им. Използването на микровълнова е абсурд за всяка рецепта, особено с претенции рецептата да е от истински готвачи. Нормалното е да се използва термометър и котлон, на който да нагрявате до нужната температура. Рецептата трябва да включва и приготвянето на саламурата и осоляването...Тензухът никога не се стиска, за да изцедите суроватката, има си преса, притиска се леко, иначе излиза и сиренето и т.н. и т.н.
14
0
тихомир
тихомир
11.07.2013 19:16
За лъжа е перфектна във всички сайтове за рецепти в България една нямна вярна за сирене кашкавал моцарелла,то бива да пишат лъжи поне влезте в Италиански сайт за моцарела там се вижда ,че се изпарва на 92градуса предварително подготвена .
2
2