Не е необходимо да вложите много средства в продукти, за да приготвите вкусни ястия и десерти. С малко средства и фантазия може да се готви вкусно и дори здравословно.
Гъбите по селски са много вкусни и лесни за приготвяне, имат изискан вид и вкус, а не изискват много средства за покупката на продуктите. Трябват ви 300 грама сварени и обелени картофи, 300 грама печурки, 100 милилитра течна сметана, една шепа нарязан зелен лук, 30 грама масло, сол и черен пипер на вкус.
Почистените и нарязани гъби се запържват в мазнината. Когато се изпари течността, се добавя сметаната и се задушава. Картофите се нарязват на кръгчета с дебелина 1 сантиметър и леко се запържват.
После се нареждат в тавичка и се заливат със сместа от гъби със сметана. Отгоре се поръсва с нарязания зелен лук и се пече в загрята фурна около 5 минути.
От всичко, което ви е останало в хладилника можете да приготвите вкусна вечеря. Ако имате изостанал салам, някакво недоядено месо или нещо друго месно, можете да си направите апетитни мекици с месо.
Ще ви трябват още 1 или 2 яйца в зависимост от количеството месо, 1 супена лъжица майонеза, 2 супени лъжици брашно, настърган кашкавал и подправки на вкус.
Нарязвате месото на дребно и добавяте първо яйцата, а после и останалите съставки. Разбърквате добре и с лъжица загребвате от сместа и пържите в сгорещено олио. По желание при сервиране може да добавите и гарнитура.
Много вкусен, евтин и полезен десерт са печените ябълки. Необходими са алуминиево фолио и по 1 супена лъжица захар и половин чаена лъжичка канела за всяка ябълка.
Срежете ябълката на 8 парчета и изрежете сърцевината. Изрежете си парче фолио с големина колкото да завиете добре ябълката и в средата му подредете парчета ябълка така, че да сглобите малко повече от половин ябълка.
Сипете в средата добре смесените захар и канела, затворете ябълката с останалите парчета и завийте с фолиото. Печете 15-20 минути във фурната на най високите градуси.
Може да направите бърза и вкусна вечеря, като приготвите кюфтета, без да използвате кайма. Трябват ви 2 чаши овесени ядки, 2 кубчета бульон, 1 глава лук, малка чесън и 1 яйце.
Разтворете бульона в гореща вода и залейте овесените ядки. Изчакайте да набъбнат. После добавете нарязания на ситно лук и чесън.
Разбийте яйцето и го смесете с останалите продукти. Разбъркайте добре и оформете кюфтета, оваляйте ги в галета и пържете до получаване на златиста коричка.
Коментари
Колко вода да сложа при разтварянето на бульона?
Пърженото, освен че е скъпо, трябва и да се избягва!
Какво пречи всичко това да се предложи сварено?