gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво съдържат рулцата от раци

Какво съдържат рулцата от раци

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Какво съдържат рулцата от раци
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
Качество без компромис:
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
115.00 лв.
Виж ››

Основен компонент на рулцата от раци не е месото от рачешки опашки, а пречистен рибен белтък, известен като сурими. Сурими се прави от месото на бяла риба, най-често хек, но също така риба меч, тилапия, различни видове акули. То се надробява до пюре и след това се сварява, за да стане еластично. На японски сурими означава пюре от риба.

Освен сурими в състава на рулцата от раци влизат картофено нишесте, растителна мазнина, сол, захар, вода, натурален ароматизатор, натурален оцветител и хранителни добавки, подчертаващи вкуса и запазващи структурата на продукта при дълбоко замразяване.

Нишестето в рулцата от раци се използва като свързващ елемент на молекулите на рибния белтък. След температурна обработка нишестето дава на крайния продукт допълнителна еластичност.

Но количеството нишесте в продукта не бива да превишава 10%, защото в противен случай крайният продукт губи еластичност и става трошлив и сух.

При производството на рулцата от раци се използват само натурални ароматни екстракти, получени от тихоокеански раци. За имитиране на цвета на натуралното рачешко месо рулцата се покриват със слой оцветено тесто, в състава на което влизат два натурални оцветителя – червен пипер и кармин.

Комбинацията на тези два пигмента позволява да се получи широк спектър червени оцветители – от оранжев до пурпурен. Използваните натурални хранителни добавки не само подобряват качеството на продукцията, но и са полезни за здравето.

Карагинани – това са природни сгъстители, получавани от червените морски водорасли от рода Rhodophyceae. Човечеството отдавна е установило, че морските водорасли са източник на много микроелементи, необходими на организма.

Различните видове водорасли дават различни видове карагинан. Използват се главно заради тяхното желиращо свойство. Освен това някои видове карагинан пречат за отделяне на вода при дълбоко замразяване.

Натриевият глутамат, който се съдържа в рулцата от раци, сам по себе си няма вкус и миризма, но има особеното свойство да подсилва вкуса на други продукти. Няма причина за притеснения относно съдържанието на натриев глутамат в продуктите. Той присъства в много видове хранителни продукти и в човешкия организъм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
55
410
37
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (19)

Изпрати
Албена Асенова
Не бях се замисляла,че и в тях може да има МНГ.
0
0
Веселина Константинова
Все съм се питала - какво представляват тези рачешки рулца?! Е, сега вече разбрах!
0
0
M size
M size
05.08.2015 15:50
А какво ще стане ако си купя пресна риба , месото си го направя на сурими с блендера и прескоча частта с "полезния" глутамат и "безвредния" кармин ??! Хора използувайте си главите по предназначение.Глутамата усилва вкуса ,а ако прудукта има вкус той ще се усети !
13
2
Георги
Георги
19.04.2015 14:05
Като гледам какво се пише тук,оставам с впечетлението че всички сте поне магистри по химия.Всички "специалисти" можете да запазите "знанията" за себе си и да ни оставите сами дв решим какво да ядем и пием без дяа ни налагате мнението и капацитета си.
6
3
Т. Цветкова
Т. Цветкова
05.03.2014 22:58
Може ли друг да вземе заем с моята лична карта без да разбера т.е.
само номер на банковата сметка ли посочвате при превода или и имената по лична карта.
Моля за отговор на
0
7
Vivian
Vivian
21.10.2013 20:58
Наздраве!...
5
1
Jaxsi
Jaxsi
02.09.2013 07:58
абе хора в ролцата от раци се знае че има всичко освен раци това може да стане явно на всеки НО защо спорите като 80% от храните съдържат или от "лошите" Ета или по половината Мендалеева таблица яжте си и си пийте спирта със оцветител пък к'вото е писано това е пък и предполагам че повечето живеете в големи градове в който повярвайте ми въздухът ни трови повече от това което яден пием или пушим
17
6
Istinata
Istinata
23.08.2013 18:13
Вие сериозно ли за глутамата и карагинана?
Ето статия за глутамата:

Има и много инфо в нета за карагинана... общо взето доста интересно сте го представили, а истината за рулцата от "раци" е следната:
Това е продукт лъжилив още от името си, направен от малко количество отпадъчни изрезки от бяла риба, много нишесте и карагинан, който поема в себе си толкова много вода без да си проличи в продукта, че общо взето си е едно малко природно химическо чудо и за да има все пак някакъв вкус тази амалгамитична повърня са бухнали и глутамат, който те кара да си мислиш, че вместо овкусена вода ядеш рачешко ...
21
3
Аля
Аля
22.08.2013 13:50
Ейййй, т'ва колкото си по-невеж, толкова повече ти се ще да се изказваш компетентно!Нямало проблем с глутамата.Да няма когато е добит там от някакви си водорасли, но този който ти го блъскат във всички храни е химическо съединение, просто защото е много по-евтино.И естествено е канцерогенно, ама нищо хапвайте!
17
1
Ха
Ха
14.08.2013 14:57
За глутамата всичко е твърде изкривено. Използва се в Азия от много години и там е ценена подправка. Проблема идва ако се ядат в голямо количество полуфабрикати където той присъства в доста концентриран вид. Добавят го повече от необходимото. В действителност рулцата от раци се правят от отпадъчни продукти от рибните заводи. Късовете месо , които не са годи за продажба се мелят и се правят рулца от раци и други полуфабрикати. Нищо лошо няма в това стига да се консумират умерено. Ал лично ги ползвам за суши ,когато нямам подходяща прясна риба....
4
2