gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За и против растителен кашкавал и сирене

За и против растителен кашкавал и сирене

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
За и против растителен кашкавал и сирене
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
29.00 лв.
Виж ››

В магазините редовно може да се види кашкавал и сирене, върху етикета на които пише, че в състава им има растителни мазнини или че това е изцяло растителен продукт. Това означава, че не са направени по древната технология - с мазнини от краве, овче или козе мляко. Това обаче не ги прави вредни продукти.

Сиренето и кашкавалът, приготвени с растителни мазнини, по принцип не могат да бъдат представяни като кашкавал и сирене, тъй като тези продукти се правят от краве мляко. Единствено уточняването върху етикета може да предупреди купувача за състава на продукта, който купува.

Това, че сиренето или кашкавалът са направени с растителни мазнини, не ги прави вредни за нашето здраве, просто животинските мазнини в тях са заменени с растителни.

От тази промяна те се превръщат в друг вид продукт, за който нашите прабаби не биха и помислили, че може да съществува, а доскоро и за повечето купувачи беше странно, че може да има растителни кашкавал и сирене.

Допреди известно време върху етикетите на кашкавала и сиренето, за чието приготвяне са се използвали растителни мазнини, не винаги бе отбелязван този факт. Днес обаче това е задължително.

Растителните мазнини са идеален начин повечето вегетарианци да оправдаят пред самите себе си консумацията на сирене и кашкавал, ако са крайни вегани и не консумират дори млечни продукти.

Сами по себе си растителните мазнини не са вредни, ако е спазен процесът на технологията за рафиниране на продукта, който се използва след това за направата на сирене и кашкавал.

Опасност за здравето представляват трансмастните киселини, които се съдържат в някои видове растителни мазнини. Опасността идва не толкова от самите трансмастни киселини, колкото от прекалено високите им нива, които се забелязват в някои мазнини. Трансмастните киселини в големи количества са вредни за организма.

Трансмастните киселини се получават при изкуствена преработка на ненаситените мазнини в наситени с помощта на хидрогенизация. По този начин течните мазнини се превръщат в твърди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Тан
Тан
19.10.2013 14:49
Ако не ядеш кашкавал и сирене, значи просто не ядеш. От какъв зор тогава да ги заместваш с растителни. И ако си веган, то е защото искаш и имаш нужда да си такъв, и тогава търсенето на продукти, сходни на тези, които притиворечат на начина ти на живот и мислене, е неоправдано.
8
7