Кефир

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24731k
Кефир
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Кефирът, известен още като тибетска гъба, традиционно е познат в Русия и бившите Съветски републики. Млечната напитка, която се произвежда от кефирената гъба, притежава уникални освежаващи, лечебни и вкусови свойства, които са причина кефирът да е популярен у нас и в доста други страни по света.

На външен вид тибетската гъба наподобява карфиол или на извара, а мирисът й е като на кисело мляко. Ако тибетската гъба не е отглеждана както трябва, то тя не може в никакъв случай да подкваси млякото. Гъбата е извънредно претенциозна - кефирните зърна не търпят други бактерии и щом се замърсят, потъмняват и умират. Те имат нужда от много и постоянна грижа.

Етимологията на думата кефир се корени в персийските думи kef (пяна) и shir (мляко). Истинският произход на кефира (тибетска гъба) обаче е от региона на Кавказкия. Кефирената напитка е силно резлива, подобна на нашето кисело мляко, но леко по-сладка на вкус и като консистенция малко по-блудкава.

Състав на кефир

Кефирът изобилства от протеини, липиди и захари. В съдържанието му се откриват нива на триптофан, калций, магнезий, фосфор, витамините B12, B1, витамин K, биотин. Млечната киселина във ферментиралата напитка има способността да подобрява обмяната на веществата. В тибетската гъба се съдържа и въглеродната киселина. За полизахаридите в кефира се смята, че имат дори противораково действие.

Огромното количество триптофан в кефир е незаменима аминокиселина и има тонизиращ ефект върху нервната система. В напитката има много калций и магнезий, които са важни минерали за доброто състояние както на нервната, така и на костната система.

Фосфорът е вторият по количество минерал в човешкото тяло, който подпомага усвояването на въглехидратите, мазнините, белтъчините. Този минерал се съдържа в големи количества в кефира. Тази млечно-кисела напитка е отличен източник на биотин, витамини от групата на B витамините, който подпомага усвояването на другите B витамини, като например фолиева киселина, пантотенова киселина и витамин B12.

Как се прави кефир

Приготвянето на кефир наподобява заквасването на прясно мляко. Първо измийте много добре със студена вода, тибетската гъба и внимавайте силната струя да не я повреди. Употребата на метални цедки или лъжици не е препоръчителна. В широк и дълбок съд налейте студено прясно мляко от хладилник. С помощта на дървена лъжица пуснете гъбата в млякото. 1 с.л. кефирени зърна подквасват около 1.5 литра мляко. Похлупете съда, но не напълно и поставете при температура от 22 градуса, която е оптималната температура за ферментация. Колкото по-високи са градусите, толкова по-бързо протича заквасването.

Важно условие е да не разклащате съда по време на ферментацията - иначе получената смес ще стане газирана и рядка. За да разберете дали кефирът е готов, просто наклонете леко съда. Ако млякото се отделя от стените на съда, значи кефирът е готов. Гъстият горен слой знак за протеклата добра ферментация. Готовият кефир се вади и се слага в хладилника за 24 часа, което го крайният етап от производството му.

Тибетска Гъба

Следваща стъпка е да измиете тибетската гъба със студена вода и отново да я поставете в прясно мляко. За газиран кефир е нужно съдът да е плътно затворен при ферментацията. Смес оставете да зрее 24 часа в хладилника в плътно затворен съд. Ако увеличите количеството на кефирените зърна спрямо млякото, ще засилите и газировката, защото те отделят въглероден двуокис. За гъст и плътен кефир, подобен на родното кисело мляко е нужно ферментацията да протича в покрит само със салфетка буркан, както и кефирените зърна да са много по-малко от млякото.

Задължително за направата на кефир трябва да се използва студено прясно мляко, за да не се повреди гъбата. Затова и се мие със студена вода. Първо сипете млякото, а после поставете гъбата в съда. В случай, че не искате да прецеждате полученият кефир, извадете гъбата с дървена лъжица и консумирайте така получената смес.

Млякото трябва да ферментира в буркан или пластмасова кутия, не по-висока от 15 см. Ако тибетската гъбата се разлигави, измийте я добре със студена вода, покрийте я напълно с прясното мляко и я сложете в хладилника за 2-3 денонощия. Може да я изсушите и реактивирате.

Съхранение на кефир

Съхранявайте тибетската гъба изсушена или в млечен разтвор на температура не по-високо от 4 градуса, а на всеки 7 до 10 дни трябва да сменявате млякото. Ако искате да изсушите кефирените зърна, трябва да ги измиете старателно с преварена студена вода и да ги подсушите. Оставете ги в салфетка или марля за няколко дни на обикновена стайна температура. След като изсъхнат, зърната придобиват жълтеникав цвят и вече може да ги прехвърлите в подходящо найлоново пликче. Обилно ги поръсете със сухо мляко, сложете ги в хладилник или на някое хладно място и ги съхранявайте в този им вид максимум година и половина.

Кулинарна употреба на кефир

Любителите на кефир обичат да го пият чист, наслаждавайки се на вкуса му. Други го намират за твърде кисел и предпочитат да го комбинират с мед, плодове, кленов сироп или други подсладители. Ягоди, банани и всякакви плодове се съчетават много добре с кефира, затова лесно може да си приготвите и кефирен шейк. Може да се консумира с мляко.

Ползи от кефира

Мляко и Кефир

Стана ясно, че млечната киселина във ферментиралата кефирена напитка подобрява обмяната на веществата, а въглеродната киселина в нея намалява раздразнителността на лигавицата на стомаха. Тя облекчава симптомите на хора с колит, гастрит, заболявания на черния дроб, бъбреците и белите дробове.

Сякаш с магични свойства, напитката оказва мощно благотворно влияние върху паметта и засилва концентрацията. Има и данни, че кефирът намалява телесното тегло и помага при лечение на диабет и алергии. Тибетската гъба има свойството да подсилва имунната система, да нормализира кръвното налягане, да регулира холестерола. като цяло дава на организма важни и необходими за него витамини.

Напитката от кефирените зрънца е препоръчителна за хора, страдащи от депресия, безсъние и дори рак. Доказано полизахаридите в кефира възпрепятстват растежа на раковите клетки. Кефирът оказва и положително въздействие при анемия, бронхит, атеросклероза, хипертония, невроза.

Тибетска гъба е изключително ценен продукт за децата, тъй като е богат на хранителни вещества, необходими за детския организъм. Освен това, кефирът изчиства тялото от натрупалите се токсини, а се носят и слухове, че подобрява потентността.

Дори алкохолизъм може да се излекува с тибетска гъба, защото тя напълно възстановява обмяната на веществата и успешно лекува заболяванията, възникнали в резултат на злоупотребата с алкохол.

Схемата на пиене на кефир е 20 дни с последващи 10 дни почивка. По време на паузата гъбата трябва да се съхранява в хладилник в млечен разтвор, като млякото трябва да се подменя ежеседмично. Пийте кефир всяка сутрин 30 минути преди закуска или вечерно време, около час преди сън. Кефирът има лаксативен ефект и особено в началото е препоръчително да пиете ферментиралата течност вечер.

Вреди от кефира

Кефирът е жив организъм и променя свойствата си непрекъснато, като се разваля бързо - за 2-3 дни. Престоялият 1 ден кефир има разхлабващи свойства, а тридневният кефир може да доведе до затягане.

Престоялият повечко дни кефир е противопоказен за хора с язви поради високата си киселинност, а също и за деца поради увеличаващия се процент алкохол при по-дълго съхранение. Старият кефир е противопоказен и за психично болни и страдащи от епилепсия. По време на лечението с тибетската гъба не бива да се приема алкохол.

Ако за първи път употребявате кефир, е възможно организмът ви да реагира по различех начин - да усетите напрежение в черния дроб или бъбреци, ако те са ви слабо място. Това напрежение е нормално, като за десетина дни пиене на кефир организмът свиква и състоянието му започва да се подобрява. Първоначалният разхлабителен ефект също може да предизвика известен дискомфорт.

Разкрасяване и диета с кефир

Кефирът се използва като лекарство, но и като ефикасно средство за разкрасяване. Кефирът предпазва от бръчки, премахват умората и избистрят тена, изсветлявайки пигментните петна. Дори ревматичните болки също може да облекчите като мажете болните места няколко пъти дневно с кефир. Наложете с потопена в кефир марля различни рани и натъртвания.

Като диетично средство, кефирът се използва често, защото е нискокалоричен и леко и бързо се усвоява от организма. Допълнително от това, той оказва силно засищащо действие и може да подобри храносмилането, перисталтиката, като извежда от организма вредните вещества.

Диета с кефир и гречка

Залейте вечерта 1 ч.ч. (250 мл) гречка (елда) с 3 ч.ч. вряща вода и захлупете съда. На сутринта излейте излишната вода се излива. Разделете гречката на 3-4 части. Хапвайте по 1 част на закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря, заедно с кефир 1.5% масленост.

За цял ден може да изпиете 1 л кефир, като може да се пие отделно от гречката. Успоредно с това засилете приема на течности – 2 л вода и зелен чай без захар.

Диетата с кефир и гречка продължава 1 седмица, а след седмия ден ще забележите, че кожата ви е станала по-хубава, чиста и свежа и ще намалите размера на дрехите неколкократно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.1
54
46
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (14)

Изпрати
Donka Hadjieva
Donka Hadjieva
21.11.2017 10:41
подарявам кефир, за целта е да ми се обадите или пишете в tel 08885620
4
2
Величка Щърбанова
И още нещо, важно според мен! На основната снимка на публикацията цедката е метална! Чела съм, че трябва да прецежда единствено с пластмасова, лично аз, така и правя!? Вие как процедирате?
9
0
Величка Щърбанова
Ползвам кефирна гъба от доста време. Подарявала съм, защото се разраства. Сега искам обаче да си изсуша гъба и искам някой, който го е правил да изкаже мнение. Задължително ли е, след като е добре изсушена да се овалва със сухо мляко?
2
0
Иванов7
Иванов7
11.09.2016 14:32
За хората, които търсят качествени кефирни зърна препоръчвам този сайт:
Аз взех от там и съм много доволен. Информацията е точна ясна и полезна.
8
0
Deni
Deni
18.10.2015 18:43
и аз подарявам кефирена гъба - пишете на , гр София
4
0
Таня
Таня
08.11.2015 11:03
здравейте, моля за информация дали все още предлагате гъбата. благодаря ви
1
0
мая
мая
02.11.2015 19:16
моля пратете ми sms на 0896898678.
0
1
мая
мая
02.11.2015 19:13
здравейте, как да се свържа с вас?
0
0
Donka Hadjieva
Donka Hadjieva
26.06.2015 11:55
Podarqvam kefirena guba. 0888562016 ili , a mozhe i po skypa DonHad
2
0
Ваня Цанева
Ваня Цанева
18.01.2015 19:22
Здравейте,
Подарявам кефирена гъба-лично или по куриер(Еконт).Пишете ми на
5
1
Ваня Цанева
Ваня Цанева
13.04.2015 10:55
Здравейте,
Изглежда системата скрива електронния адрес. Ще се опитам до го добавя :
3
0
Ната
Ната
31.01.2015 17:49
Здравейте, как да се свържа с Вас? Благодаря!
0
0
Ния
Ния
21.12.2014 20:43
Съпругат ми пи мляко от тибетската гъба 3 пъти по една додина,има цидими резултати, подобри му се зрението значително. Търсиме пак,ако някой има в повече дори и със заплащане да се обади.
0
0
Име
Име
22.04.2014 15:47
посъветвайте ме от къде мога да се снабдя с тибетската гъба?
3
1
asen
asen
08.05.2014 21:07
продава се 0896780828
1
0
михаела
михаела
26.03.2014 13:03
Преди време използвах тибетската гъба и мисля че имаше полза.Ако някой я има моля да ми пише на Благодаря предварително.


,
0
1