Бяло Вино

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24824k
Бяло Вино

Всеки сомелиер по света знае основният закон – месото да се сервира с червено вино, а рибата – с бяло. Този постулат дори бе доказан преди известно време по силата на науката, когато японски специалисти потвърдиха правилото. Те анализирали почти 100 разновидности вино в продължение на месеци и установили, че бялото вино изостря вкусовите качества на рибата, а червеното ги пресича и оставя неприятен вкус в устата.

Сред основните сортове, от които се прави бяло вино, са Совиньон блан, Траминер, Димят, Пино гри, Шардоне, Виониер, Видал блан, Ермитаж, Пино блан, Албариньо, Керацуда, Шенин блан, Семийон, Мускат, Алиготе, Юни блан, Ризлинг.

В състава на всяко вино влиза и желязо, но концентрацията му зависи от сорта грозде, годината на реколтата и мястото на произход.

В бялото вино желязото е доста по-малко, отколкото в червеното. Именно това е причината то да не пресича с вкуса си вкуса на други продукти със слабо съдържание на желязо като риба и морски дарове. Въпреки това има изключения - в чилийските червени вина има ниско съдържание на железни радикали, затова те могат да се пият с риба и морски дарове, без да влошават вкуса им. Същото се отнася и за розовите вина.

Бяло вино и грозде

По дефиниция бяло вино е вино, получено както от бели, така и от червени или розови сортове грозде. Процесът на получаване на виното е чрез ферментации след премахване на гроздовите ципи. Заради липсата на ципите, съдържащи багрилните вещества, се получава и светлия цвят. Това е така, защото гроздовия сок на болшинството гроздови сортове, включително и на червените, е почти безцветен.

Състав на бялото вино

Бялото виното, подобно на червеното съдържа витамини, минерали и натурални захари, които спомагат за доброто ни здраве. Виното съдържа и витамин В, много калий и малко натрий. В разумни количества то подпомага храносмилането, като стимулира стомашните сокове.

В 100 мл бяло вино се съдържат: Калории 82, Белтъчини 0.07 г, Въглехидрати 2.6 г, Мазнини 0 г

Кулинарна употреба на бялото вино

Белите вина са широко използвани в кулинарията. Древните римляни буквално са давели месото си във вино, но днес добавката му, когато се вихрим из кухнята обикновено се ограничава до максимум 2-3 ч.ч. Бяло вино успешно се добавя за приготвянето на различни сосове. С него се маринова успешно месо, риба и пиле. Самото печене на дивеч и различни специалитети със заешко месо става с добавка на солидно количество вино. Обикновено сме свикнали да печем червените меса с червено вино, но и с бяло, то се получава перфектно. Предлагаме ви една уникално вкусна рецепта за риба в бяло вино.

Рецепта за Печен шаран с бяло вино

Необходими продукти: шаран – 1 брой;бяло вино – 2 ч.ч.; олио – на око; чесън – 5 скилидки стар; сол; черен пипер.

Домашно Бяло Вино

Начин на приготвяне: Почистете добре шарана и го посолете и поръсете с черен пипер и сол вътре и вън. Оставете го да престои така за час и половина. След това намажете рибата отвсякъде с паста, приготвена от чесъна и сол. Полейте с олио или зехтин и отново поръсете с черен пипер. При шарана в подмазнена тава се долива бялото вино и се пече под фолио за 1 час или по-малко.

Съхранение и поднасяне на бяло вино

За да си доставим истинска наслада от доброто бяло вино, е много важен маниерът му на съхранение, както и начина, по който то ще бъде поднесено. Има изисквания за температурата на виното при поднасяне - подходяща за бялото вино при сервиране в зависимост от качеството е от 8 до 12 градуса. От 8 до 10 градуса се консумират млади резливи вина.

Общоприето изискване е висококачествени и оригинално бутилирани вина да се предлагат с температура от 10 до 12 градуса. Ако в ресторант не ви поднесат добро бяло вино с тази температура, изисквайте да го сложат в съд за охлаждане под течаща студена вода и да се прибавят няколко парчета лед. По този начин за няколко минути то ще постигне желаната температура. Не много добро за виното се оказва рязкото темпериране, наречено фрапиране (скоростно охлаждане).

Когато отваряме вино, това трябва да става внимателно като се отрязва капсулката приблизително 5 мм под отвора на бутилката. Добре е това да става с ножчето на тирбушона. Скъпи бутилки вина, които понякога са затворени с восъчен печат, трябва да чрез изтупване на восъка. Следваща стъпка е с чиста кърпа или хартиена салфетка да се почисти гърлото на бутилката.

Поставяйте тирбушона точно в средата на корка и след лек натиск се завинтва. Понякога е възможно части от тапата да попаднат във виното и за да се избегне това, не се препоръчва въртене на бутилката или тапата или пък нейното пробиване. да Опорната точка за тирбушона трябва да е ръбът на бутилката трябва, с който тапата се изтегля.

Нерядко тапата се оказва костелив орех и ви създава проблеми с отварянето. В такива случаи има няколко варианта. Навярно това се случва, защото тапата е много голяма и не е обработена с восък или съхранението на бутилката не е било правилно. Възможно е, когато бутилките бяло вино се държат прави, тапата да изсъхне.

Чаши с бяло вино

Идва време да напълним чашите и да се насладим на виното. Обикновено сервитьорите знаят, че чашите се пълнят до 3/4 от обема си. Ако е лятно време или в помещението е много топло, бутилката задължително трябва да се поставя в съд за охлаждане.

Ползи от бялото вино

Бялото вино съдържа голямо количество антиоксиданти. Бялото вино е полезно още за профилактика срещу сърдечно-съдовите болести, забавя развитието на болестта на Алцхаймер. Има данни, че то помага в някои случаи на психически проблеми и като цяло е добро против стреса. Чаша бяло вино малко преди да легнете може да помогне за по-стабилния ви сън.

Диета с бяло вино

Немски учени твърдят, че бялото вино е незаменимо средство в борбата с излишното тегло. Разбира се, чудотворният ефект не може да се постигне само с 200 мл бяло виното дневно, а трябва да се съчетава с някаква умерена диета. Всъщност благотворното влияние на бялото вино върху редуцирането на телесното тегло е установено още от древните гърци, но в наши дни то намира стабилна научна обосновка.

Примерно дневно меню:

Закуска - плод, пълнозърнест хляб с мармалад без захар, масло, кафе без кофеин, обезмаслено мляко;

Обяд - домати, стек със зелен фасул, крем карамел, 1 ч.ч. вино;

Вечеря - леща, омлет с гъби, зелена салата, изкиснато бяло сирене + 1 ч.ч. бяло вино;

Вреди от бялото вино

В целебното действие на качественото бяло и червено вино не се съмнява никой. Въпросът, както в повечето случаи, е в количеството. Препоръчителната доза е до 200 мл дневно макар, че французите вдигат летвата до 500 мл.

Много изследвания твърдят, че виното, въпреки че се счита за сравнително лек алкохол, за разлика от уиски, водка и т.н., е алкохол, който уврежда човешкия организъм достатъчно, за да твърдим, че добър алкохол няма.

Подобно на останалите алкохоли, и бялото вино причинява кардиомиопатия, широко разпространена болест на сърцето. Освен това прекаляването с гроздовия елексир може да доведе до заболявания на черния дроб, колебания в кръвното, и разбира се алкохолизъм, което само по себе си е заболяване, изразено в зависимостта на човек от непрекъснатата консумация на алкохолни напитки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.3
54
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Биляна Владова
димят се казва само в България, името му е гевюрцтраминер
0
0
Петя
Петя
28.01.2015 20:36
Полезна и приятна за четене статия!
0
0