gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съхранение и консервиране на гъби

Съхранение и консервиране на гъби

Гъби
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Когато ще консервирате гъби не ги оставяйте дълго да чакат за обработка. Добре е да ги приберете във фризер ден-два след като са набрани или купени. По същия начин стои въпросът с консумацията – не оставяйте прекалено дълго време в хладилник. И ги дръжте далеч от други продукти особено от такива със силен аромат, защото гъбите бързо абсорбират всякакви миризми.

Как да замразяваме гъби?

Можете да ги замразите сурови, а бихте могли и да бланширате преди това. Ако искате да са сурови имайте предвид факта, че по-голямата част от гъбите не са подходящи да замразяване в сурово състояние тъй като се разкашкват. Масловката например е подходяща този метод.

Измивате хубаво гъбите и ги нарязвате на желаните от вас форма и големина. Добавете чаена лъжичка масло. Можете да ги съхраните в найлонова торбичка и във фризер за не повече от три месеца.

Записвайте си кога сте ги сложили, за да не изтървете срока. След размразяване можете направо да ги готвите без да е необходими да чакате да се размразяват.

При бланширането ги слагате във вряща вода за не повече от две минути. Изваждате заливате със студена вода и изчаквате хубаво да се отцедят. Наредете ги в найлонови пликове и замразете.

Стерилизирани гъби

Можете да съхранявате гъбите във фризер като преди това ги приготвите на пара. Така приготвени гъбите могат да бъдат замразени във вашия фризер за година. Нарязвате ги на половинки и четвъртинки, може и цели – в зависимост от тяхната големина.

Можете да потопите за около 5–6 минути гъбите в разтвор от 1 ч.л. лимонов сок, 1 ч.ч. вода, 1 ½ ч.л. лимонена киселина – тази процедура се прави с цел гъбите да запазят цвета си.

Гъбите се приготвят на пара, но в зависимост от големината им трябва различно време – ако са цели около 5 минути, ако са на половинки 3 минути. След като се запарят, веднага трябва да ги охладите и изцедите. Можете да ги съхранявате в пластмасова кутия във фризер.

Как да стерилизиме гъби?

Предварително измитите и нарязани гъби се бланшират в подсолена вода, като към нея се добавя и 5 г. лимонтозу (за 1 л вода). Бланширането става за около 5 минути, след което гъбите се охлаждат. Оставете ги на течащата вода около 2 минути после изцедете.

Наредете в буркани и залейте с разтвор гореща вода със сол - на 1 л вода се слагат около 20 г сол и 5 г лимонтузу. След приключването на стерилизирането на бурканите (около час и половина) ги оставете да изстинат добре. Приготвени по този начин гъбите могат да бъдат консумирани до две години след затварянето им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Христина
Христина
24.09.2014 13:25
Здравейте,
Интересува ме дали мога да съхранявам вече изпържени гъби във фризера? Притеснява ме олиото да не ги развали.
9
3