gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се чисти риба

Как се чисти риба

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Почистване на риба
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Риба може да се чисти по няколко различни начина. Най-важното е да измиете рибата с чиста течаща вода, преди да започнете да я чистите. Така че премахнете мръсотията и рибешката слуз.

Като държите рибата с едната си ръка, с другата махнете люспите, ако са едри. Люспите се чистят с помощта на остър нож, който се държи под ъгъл, за да не хвърчат люспите навсякъде.

Внимателно отрежете перката на опашката. Отрежете перката на гърба. Режете срещу люспите, като придържате ръба на перките, за да не се изплъзне рибата от ръцете ви.

Разрежете стомаха. За целта прободете с върха на ножа кожата под главата и направете дълъг разрез почти до опашката. Извадете всички вътрешности и махнете бялата ципа, която минава покрай гръбнака на рибата. Под нея има доста кръв, която трябва да се махне.

Цяла риба

Отрежете главата на рибата. Отрежете перките на корема. Измийте отново рибата с течаща студена вода, за да премахнете остатъците от люспи, кръв и слуз.

Нарежете рибата на парчета според предпочитанията ви или я запечете цяла. Преди да я печете или пържите, поръсете я с подправки за риба, покрийте я с чиния и я оставете за два часа в хладилник, за да поеме подправката.

Лесно ще изчистите рибата, ако след като я измиете, я натъркате с едра сол. Така няма да се изплъзва от ръцете ви. За да изчистите люспите, можете да използвате леген със студена вода. Ръцете ви трябва да са под водата, за да не летят люспи из цялата кухня.

Можете да изчистите рибата, като я сложите в голям найлонов пакет и я чистите в него.

Когато вадите вътрешностите на рибата, трябва да действате внимателно, за да не спукате жлъчката, тъй като ще се излее горчива течност и вкусът на рибата ще е горчив.

Ако ви трябва филето от рибата, след като я почистите, разрежете я надълго покрай гръбнака, така че върху едната част от рибата да останат ребра, а върху другата – ребра и гръбнак. Извадете костите и нарежете филето напряко. Измийте със студена вода.

След като вашата риба е вече готова, можете да си приготвите печена риба, пъстърва на тиган, скумрия в доматен сос, сьомга на фурна или риба в сос. Каквото и да изберете - да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
44
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Дедо ви
Дедо ви
05.12.2014 13:37
Накарай някой друг.
1
0
ани
ани
23.02.2014 18:40
Полеите с оцет за десетина минути
1
0