gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме динята

Как да съхраняваме динята

DesislavaDesislava
Новак
217480
Съхранение на диня
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Динята е ценен източник на ликопен, един от каротеноиди, които действително са били изследвани при хора. Изследванията показват, че ликопенът е от полза за намаляване на риска от рак на простатата, на гърдата и ендометриума ракови заболявания, както и на белия дроб и рак на дебелото черво.

Независимо дали ще изберете дините, заради техните ползи за здравето или просто за добър вкус, те могат да бъдат отлична закуска, лятно ястие или градинарски проект.

Почти няма човек, който да не обича диня. Също като много други плодове, дините не останат свежи за много дълго, след като веднъж ги нарежете. Можете да държите динята в хладилник за краткосрочно съхранение.

Как да съхранявате диня

1. За да съхранявате ненарязаните дини, дръжте ги на стайна температура от 18 до 20 градуса. Ако мястото, на което ги съхранявате е проветриво и по-хладно ненарязаната дини трябва да останат свежи от десет до четиринадесет дни. Когато подреждате дините за съхранение се старайте да ги подредите на разстояние една от друга, като повърхността върху която ги подреждате трябва да е чиста и суха.

Съхранение на нарязана диня

2. За да съхранявате диня, ако тя вече е нарязана, така че да остане прясна и свежа, трябва да използвате фолио и да я поставете в хладилника. Или да изчистите динята от кората, а месестата част да поставите в херметически затворени контейнери отново в хладилника. Така динята трябва да продължи да бъде свежа от 2 до 3 дни в хладилника.

3. Друг метод за съхранение на цяла диня е с направата на гипсова кора. За целта трябва да подберете диня която да не е презряла (в което няма как да сме сигурни на 100 процента). В подходящ съд забъркайте гипс и вода, количество в зависимост от размера на динята. След като сте приготвили гипса вземете подходящ инструмент и нанесете сместа по кората на динята, на равномерен пласт, така че да не ви остане непокрито място.

Целта е да получите допълнителна гипсова кора върху тази на динята. Оставете на хладно и проветриво място, за да изсъхне получената гипсова кора. Така динята може да издържи до два месеца. Като преди консумация се отстранява гипсовата кора и се измива добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Pi4a
Pi4a
09.09.2014 13:04
Кой не обича диня? Аз. И много като мен. Веднъж пътувах във влак и цялото купе се оказахме хора, които не обичаме диня. Изобщо не е толкова рядко...
0
0
антипич
антипич
08.07.2015 13:17
къв пич си ти кат не обичаш диня, бе !
1
0