Да оправим киселото вино
Da popravimo kiselo vino
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да оправим киселото вино

Да оправим киселото вино

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Домашно вино

Едно от нещата, в което българинът е най-добър, е производството на домашен алкохол. Ние бяхме една от малкото страни, които се опълчиха на забраната за казани. И до ден днешен споменатите функционират и не позволяват на никой, дори на закона, да ги спре.

В България се прави едно от най-хубавото вино в света. У нас сортовете са многообразни и многоуханни, а и майсторите си знаят работата. Точно сега, през есента, наближавайки зимните месеци, професионалисти и не дотам такива, се заемат с направата на запас.

Всъщност процедурата въобще не е трудна и всеки с повечко желание може да си направи домашно вино. Но както при приготвянето на много домашни неща, при направата на вино трябва да се следят много показатели и да се внимава с потенциалните грешки, като появата на кисел вкус.

Когато решите да правите домашно вино, единственото, което ви трябва е грозде и малко свободно време всеки ден. Има различни видове грозде, когато отидете да си купувате, сами ще изберете. Когато се закупи, може на място да ви го смелят - по пазарите за грозде има такива машини. Ваше решение е дали ще е с чепките, или само плодовете.

Домашно червено вино

Полученото се слага в бидони - най-добре в мазе, или на друго хладно изолирано място. Тук идва моментът, в който трябва да вземете мерки, за да не стане кисело виното. Трябва да измерите захарността му. Тя е нормална ако е около 22-24-25 %. Ако е по-ниска, се добавя захар, за да не киселее впоследствие. Но не бива да се прекалява със захарта, тъй като ако има много от нея, махмурлукът ви е в кърпа вързан след поредната няколкочасова дегустация на приготвения от вас гроздов елексир.

Ако е по-висока, се добавя вода, за да се намали. Следващият момент е, че всеки ден трябва да се бърка, докато не дойде периодът на избистряне и претакане на виното. Трябва да имате предвид, че докато тече периодът на ферментация и опитате виното, е нормално то да е кисело, тъй като още няма да е готово.

Ако евентуално, при неизяснени от самите вас причини, виното в полуготов вариант е още кисело, се препоръчва поставянето на 1.5 г на литър окислител – калциев карботат. Той при всички положения ще заличи киселия вкус.

И най-важното нещо - виното не може да се вкисне, единственото нещо, което може да се случи е да не го догледате самите вие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
53
41
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
иво
иво
05.11.2014 14:11
Значи докато ферментира виното е кисело?
17
0
Николов
Николов
20.12.2013 17:09
Започне ли да вкисва вино спасението е само едно.Да се свари на ракия но първо се слага содабикарбонат докато спре да шупти и става чудесна ракия
3
1
emo
emo
16.12.2012 16:38
Калциевият карбонат не е окислител. Това са пълни глупости.Вижте какво сте написали. Нарича се ОТКИСЛИТЕЛ.Като нещо не ви е ясно питайте а не пишете глупости
25
7
graffongenof
graffongenof
02.12.2012 17:22
Начина който предлагате от кой край на страната е?ВИНО НИКОГА НЕ СЕ БЪРКА.
10
6
Katerina
Katerina
30.10.2014 20:06
Бъркат го някои, и става чудесно вино, даже тази година пробвам с бъркане...
То при виното, колкото майстори толкова рецепти явно :)
14
2