gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво съдържа сухото мляко?

Какво съдържа сухото мляко?

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Сухо мляко

Сухото мляко е прахообразен разтворим продукт, който се получава чрез метода на изсушаването на кравето прясно мляко. В продължение на векове хората са консумирали млякото в пресен вид, но войниците и пътешествениците дълго време са били лишени от тази полезна напитка, тъй като тя не издържала на транспортиране.

През 1802 година бил изобретен метод за създаване на сухо мляко, но едва в края на XIX век то започнало да се произвежда в промишлени количества.

Технологията на изсушаване на концентрираното прясно мляко е такава, че крайният продукт има лек вкус на карамел. Това се получава от допира на млякото с горещата повърхност на въртящия се барабан.

Полученото чрез изсушаване сухо мляко е много богато на мазнини, което го прави незаменимо при приготвянето на шоколад, защото замества част от скъпото какаово масло.

Дехидратирано мляко

Сухото мляко влиза в състава на детски каши, сладолед, различни сладкарски изделия и млечни продукти. Сухото мляко е удобно за пътуване.

В сухото мляко се съдържат до 35 процента белтъчини, като присъства пълен набор от незаминими за организма аминокиселини.

Освен това сухото мляко съдържа витамин А и D, както и витамини от групата В. Сухото мляко съдържа около 50 процента въглехидрати, следват мазнини, микро и макроелементи. То съдържа до 1.5 процента калций.

Сухото мляко не отстъпва по хранителни свойства на прясното мляко, но съдържа по-малко вреден холестерол, както и по-малко алергени.

Сухото мляко не се препоръчва на хора с алергия към лактозата. Сухото мляко не е стопроцентов еквивалент на прясното мляко, тъй като е било подложено на изсушаване. Но то се прави от истинско краве мляко - пълномаслено или обезмаслено.

Сухото мляко не е нужно да бъде кипвано, след като му добавите вода, защото то вече е преминало през топлинна обработка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest