Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»По нашенски: традиционни ястия с карантия

По нашенски: традиционни ястия с карантия

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Карантия

Ястията с карантия са вкусни и много полезни, а и от векове присъстват на трапезата на българина. Те се приготвят лесно, но вътрешностите трябва да са много добре почистени, за да не се получи ястието с характерен неприятен дъх.

Лесно се правят запържените телешки бъбречета. Необходими продукти: 400 грама бъбреци, 2 супени лъжици олио, черен пипер, сол на вкус, 2 чаени лъжички лимонов сок, 2 супени лъжици брашно.

Бъбреците се измиват много добре, накисват се за един час в разтвор от вода с малко оцет и се измиват още веднъж. Разрязват се на парченца, овалват се в брашно и се пържат в загрята мазнина. След като станат златисто кафяви, се вадят, за да се отцедят от мазнината, и се поръсват с лимонов сок. Могат да се опекат и на фурна, като се разрежат на половинки.

Бъбреци с гарнитура

Задушените субпродукти също са много вкусни. Необходими продукти: 800 грама карантия по избор, телешка или свинска, 2 глави лук, 2 супени лъжици олио, 1 чаена лъжичка млян черен пипер, 500 грама червени чушки, половин глава целина, два моркова, зелени подправки на вкус.

Субпродуктите се измиват добре, нарязват се на не много ситно и се варят заедно с целината и обелените моркови до готовност. Лукът, нарязан на ситно, се запържва в малко мазнина до златисто, добавят се нарязаните на ситно червени чушки, и се задушават до готовност. Добавят се субпродуктите и се поръсва със зелени подправки.

Класическо ястие е черният дроб с лук. Необходими продукти: 500 грама черен дроб, 2 глави лук, олио за пържене. Лукът се нарязва на ситно и се запържва до златисто. С решетъчна лъжица се вади и се слага в голяма чиния.

Дорбчета с лук

В останалата мазнина се запържва черният дроб, нарязан на тънки парченца. Сервира се, поръсен с пържения лук.

Задушеното сърце е истински деликатес. Необходими продукти: 500 грама сърце, 100 грама бекон, 2 моркова, половин глава целина, сол, черен пипер, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 супена лъжица брашно, 100 милилитра течна сметана.

Сърцето се измива и се отстраняват кръвоносните съдове. Правят се разрези и в тях се пъхат лентички бекон. Запържва се сърцето от всички страни в загрята мазнина. Поръсва се с подправки, добавя се доматеното пюре и нарязаните на ситно моркови и целина, доливат се две чаши топла вода и се задушава под капак до омекване. Накрая се добавя брашното, смесено с топла вода, и към готовото ястие се добавя сметаната. Сваля се от котлона и се сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest