За Коледа линцеровите сладки са част от празничния дух. Те са популярни в цял свят заради лесното им приготвяне, приятния вкус и празничния им вид.
Линцеровите сладки представляват две бисквитки, слепени с мармалад или сладко, като горната е с дупка в средата. Поръсват се с пудра захар. Сладкото по традиция е червено.
Тестото за линцеровите сладки е специално и се топи в устата. Сладките, както и линцеровата торта, известна и като линцерова тарта, която е била измислена преди тях, носят името на австрийския град Линц.
![Тесто за сладки](/files/lib/220x165/formi-sladki.webp)
Линцеровата тарта е най-известният сладкиш в целия свят. Той се приготвя от топящото се в устата тесто, върху което се разпределя сладко, а отгоре се покрива с решетка от тесто. Масовото разпространение на линцеровата тарта и сладки започва през XIX век.
Необходими продукти за приготвяне на линцерови сладки: 125 грама масло, 1 чаша захар, 2 яйца, половин чаена лъжичка бадемова есенция, 2 чаши и половина брашно, щипка сол, 1 чаена лъжичка бакпулвер, половин чаена лъжичка канела, 1 чаша натрошен на парченца шоколад, пудра захар, 8 супени лъжици сладко от ягоди.
![Сладки Линцер](/files/lib/220x165/dessert_kekse23.webp)
Маслото се разбива със захарта. Яйцата се добавят едно по едно, добавя се и бадемовата есенция. Брашното се смесва с канелата, солта и бакпулвера. Добавя се в маслото по малко и се разбърква. Оставя се в хладилника за час.
Тестото се разделя на две. Едната част се разточва и се изрязват кръгчета или сърчица или друга форма по желание. От другата част на тестото също се изрязват формички, но в средата с помощта на напръстник се изрязват дупки. Линцеровите сладки могат да са звездички, камбанки, ромбчета - каквито фигури имате.
Пекат се десетина минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Вадят се, охлаждат се, целите бисквитки се намазват с разтопения на водна баня шоколад, отгоре със сладкото и се покриват с бисквитките с дупка. Поръсват се с пудра захар.
По същия начин се прави и линцеровата тарта. Със същото тесто се покрива тавичката, отгоре се полива с разтопения шоколад, със сладкото и се покрива с решетка от тесто.
Коментари