Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Характерни ястия от малтийската кухня

Характерни ястия от малтийската кухня

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Малтийска кухня
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен-1%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.
5.86 лв.

Малта е разположена точно „под” остров Сицилия. Тази малка “точка” в Средиземно море е неизменна част от древната история на Европа.

Малтийците са хора, обичащи празненствата и забавленията. Абсолютно всяко село или градче на острова има свой празник – „феста”, посветен на светеца патрон. Фестата е най-важното събитие в календара на всяко населено място, а в приготовленията за нея участва всеки.

Други важни събития за малтийското население са надпреварите с коне и понита, регатата в чест на победата на Малта над османското нашествие през 1565 г. и карнавалът в средата на февруари.

Всеки празник на Малта минава и с пищни гощавки с характерни за острова ястия. Повечето от тях са заимствани от неповторимата италианска кухня. Ресторантите по крайбрежието на острова пък предлагат английска кухня.

Морски дарове

Намирането на традиционната малтийска храна е трудно, тъй като кухнята им е доста скромна. Малтийците имат специална рецепта за приготвянето на заек и пикантни сладки. Празничната им храна се нарича фенката.

Представлява маринован заек, който престоява една нощ във вино и дафинов лист. Със соса се заливат спагети и около тях се поставя вкусното заешко месо. Друг специалитет е риба със зеленчуци. Това ястие е традиционна за по-бедното население на Малта.

Малтийски медени гевречета

Традиционната гарнитура за почти всяко малтийско ястие е бигилата. Приготвя се, като зеленчукови жулени се пържат в масло, след което се добавя боб със сос.

Едно от най-типичните храни, консумирани в Малта, е малтийската наденица. Тя е изключително вкусна и може да бъде намерена в повечето ресторанти на острова. Може да се консумира сурова, сушена или печена.

Към края на лятото обаче, наденицата бива изместена от пържените лампуки (риба от рода на делфина) в доматен сос. Малтийския квасен хляб, нарязан на дебели филии, също е на огромна почит.

Истинското култово блюдо обаче, което непременно трябва да опитате, ако акостирате в Малта, е браджоли. Ето какво представлява той и как да го приготвите у дома:

Малтийси браджоли

Малтийски браджоли

Необходими продукти: 800 гр. телешка плешка /тънко нарязани и добре начукани парчета/, 2 в.ч. сухо червено вино, 2 гл. лук, 1 дафинов лист

За плънката:

300 гр. едросмляна телешка кайма, 100 гр. бекон на малки кубчета, 2 яйца, 3 ск. счукан чесън, 1 ч.ч. едра галета, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол, кимион, черен пипер, олио

Начин на приготвяне:

Каймата, беконът, чесънът и галетата се запържват в дълбок тиган. Когато променят цвета си, към тях се прибавят яйцата и подправките. Загряват се на силен котлон с бъркане за около 30 сек.

Плънката се поставя върху парчетата телешко месо и се завиват на рулца. Завързват се с конец или се набучват с метално шишче. Запържват се във вряло олио за 4-5 минути и се нареждат в широка тенджера, върху поставения на дъното едро нарязан лук.

Заливат се с виното и малко вода, прибавя се дафиновият лист, щипка захар и сол. Задушават се на слаб огън под капак, за около 1 час. Поднасят се като лукът и сосът се посипват върху браджиолите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest