Бета Криптоксантин
Beta CryptoxanthinBeta-kriptoksantin
gotvach.bg»Статии»Витамини»Бета Криптоксантин

Бета Криптоксантин

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Бета Криптоксантин

Бета криптоксантинът е провитамин А съединение, един от приблизително 50-те каротеноиди, които могат да се конвертират в тялото в ретинол, активна форма на витамин А. Бета криптоксантинът има приблизително половината от витамин А активност на бета каротина.

Функции на бета криптоксантин

Превенция на недостатъчността от витамин А - храни, които съдържат бета криптоксантин помагат за предотвратяването на дефицита от витамин А. В допълнение към алфа-каротина и бета каротина, бета криптоксантинът е сред най-често консумираните каротеноиди при различните видове диети.

Антиоксидант и повишаващ имунната активност – бета криптоксантинът помага в борбата с рака и е съединение, използвано против стареене. Той е мощен антиоксидант, защитава клетките на тялото от щетите, причинени от свободните радикали. В допълнение към способността му да унищожава свободните радикали, той също стимулира проявата на RB гена - анти-онкоген, който защитава клетките от превръщането им в ракови образувания. Повишеният прием на този каротеноид намалява риска от рак на хранопровода и белия дроб.

Засилване на белодробната функция - изследвания показват, че бета криптоксантин може да насърчава здравето на дихателните пътища. Серумните концентрации на този каротеноид са свързани с подобряване на белодробната функция.

Ниският прием на храни, съдържащи каротеноиди като бета криптоксантин, не е известно директно да причинява болести или здравословни усложнения, поне в краткосрочен план. Все пак, ако приемът на бета криптоксантин и други каротеноиди е твърде нисък, може да причини симптоми, свързани с дефицит на витамин А. В дългосрочен план този недостатъчен прием се свързва с хронични заболявания, включително сърдечни заболявания и различни ракови заболявания. От своя страна високият прием на храни и добавки, съдържащи каротеноиди, не е свързан с различни токсични ефекти.

Каротеноидите като бета криптоксантина са вещества, разтварящи мазнините и като такива изискват наличието на диетични мазнини за правилното усвояване чрез храносмилателния тракт. Следователно статутът на бета- криптоксантин в тялото може да бъде нарушен от диета, която е изключително ниска на мазнини или ако е налично заболяване, което причинява намаляване на способността за усвояване на хранителните мазнини като ензимен дефицит на панкреаса, болест на Крон, кистична фиброза, хирургично отстраняване на част от стомаха, заболяване на жлъчката и черния дроб.

Установено е, че пушачите и хората пристрастени към алкохол консумират по-малко храни, които съдържат каротеноиди. Също така е доказано, че цигареният дим разрушава каротеноидите. Това води до необходимост тези хора да си набавят необходимите количества бета криптоксантин и каротеноиди чрез различни храни и добавки.

Лекарствата за понижаване на холестерола, свързани с изолиране на жлъчна киселина, водят до по-ниски кръвни нива на каротеноидите. Също така и някои храни като маргарин, обогатен с растителни стероли и заместителите на мазнини, които се добавят в някои снаксове могат да намалят абсорбцията на каротеноидите.

Каротеноидите са от изключителна важност за човешкото здраве и помагат за превенция на следните заболявания: СПИН, ангина, астма, катаракта, рак на шийката на матката, цервикална дисплазия, заболяване на сърцето, рак на ларинкса, рак на белия дроб, мъжки и женски стерилитет, остеоартроза, пневмония, рак на простатата, ревматоиден артрит, рак на кожата, вагинален кандидос и др.

Източници на бета криптоксантин

Бета криптоксантинът се съдържа в редица храни като червени пиперки, папая, кантарион, портокали, царевица, диня, авокадо и грейпфрут. Необходимо е човек да консумира пет или повече порции плодове и зеленчуци всеки ден, за да си набави необходимото дневно количество каротеноиди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес