gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Ракията вдига или сваля кръвното?

Ракията вдига или сваля кръвното?

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Ракия
Декантер (гарафа) за уиски и ракия - 950 мл
Качество без компромис:
Декантер (гарафа) за уиски и ракия - 950 мл
23.00 лв.
Виж ››

При пиенето на ракия организмът реагира по различен начин в зависимост от това какво количество се консумира. В малки количества ракията действа разширяващо на кръвоносните съдове и това се изразява в намаляване на кръвното налягане.

Това е добре за хора с високо кръвно, стига да ограничат пиенето на ракия до едно или две малки. Но в момента, в който дозата стане по-голяма, кръвното налягане скача и човек може дори да получи усещане за шум в ушите.

Биологично активните вещества, които се съдържат в ракията, действат разширяващо на кръвоносните съдове, когато не се прекалява с този силен алкохол.

Кайсиева ракия

В момента, в който биологично активните вещества от ракията проникнат в човешкия организъм, те веднага действат върху кръвоносната система.

При по-големи количества ракия нивото на кръвното налягане може рязко да се повиши.

Консумацията на около 50 до 100 грама ракия на ден не води до рязко повишаване на налягането. Това може да стане само ако се изпият над 100 грама, а постоянна промяна на кръвното налягане може да настъпи само при редовно прекаляване с този алкохол.

Кръвно налягане

Ракията повишава по-бързо кръвното налягане на хора, които са над 55 години. Това обаче няма връзка нито с пола, нито пък с теглото на човека, само възрастта има значение за склонността към по-бързо повишаване на кръвното налягане.

Ако човек, който в продължение на дълго време е прекалявал с ракията и вследствие на това кръвното му налягане се е повишило, откаже ракията, четири седмици пълно въздържание му осигуряват нормализиране на кръвното налягане. Разбира се, след това не трябва да употребява повече от стотина грама, за да не се стигне отново до промяна на кръвното.

Хората, които редовно злоупотребяват с ракия, получават промени на кръвоносните съдове, които водят не само до повишено кръвно налягане, но също така и до нарушения на кръвоснабдяването на сърцето и на мозъка.

Редовната злоупотреба с ракия води до увеличаване на риска от инфаркт или инсулт вследствие на повишеното кръвно налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
54
44
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Кати
Кати
15.08.2014 18:48
Единственият в света апарат за измерване на кръвно налягане, който открива сърдечната аритмия - предсърдно мъждене и спасява от инсулт е А200 АФИБ МИКРОЛАЙФ !!!
Изключителен!
Признат от най - добрите кардиолози в света!
Успешно преминават клинични тестове според международните протоколи на най - известните международни експертни общества!
7
0