Лесно можете да приготвите сами красиви и изящни мелби, с които да се разхладите в жегите и да изненадате близките си приятно.
Мелбата с малина и киви се прави лесно и е много освежаваща.
Необходими продукти: 200 грама малини, 2 кивита, 6 топки ванилов сладолед, 2 чаени лъжички течен мед, 2 супени лъжици десертно бяло вино, 1 супена лъжица филирани бадеми.
Начин на приготвяне: Кивито се обелва и се нарязва на тънки колелца. Парченцата киви и малините се разпределят заедно с топките сладолед в две чаши или специални съдове за сервиране на мелби.
Плодовете се заливат с виното. Отгоре се поливат с мед и се поръсват с филираните бадеми.
Мелбата с пъпеш и карамелизиран джинджифил е много приятна и е с изненадващ нестандартен вкус.
Необходими продукти: 8 топки сметанов сладолед, 1 средно голям пъпеш, 5 супени лъжици захар, 70 милилитра вода, 4 супени лъжици настърган корен от джинджифил, 1 супена лъжица зехтин.
Начин на приготвяне: Джинджифилът се разделя на две и едната част се запържва в зехтина до златисто.
Добавя се 1 супена лъжица от захарта, за да се карамелизира.
Сварява се водата с останалата захар и останалия джинджифил. Прецежда се.
Пъпешът се обелва и се отстраняват семките. Нарязва се на кубчета. Залива се със захарния сироп и се оставя за 1 час в хладилника.
Мелбата се прави, като пъпешът се слага в чаши за сладолед, добавят се по 3 или 4 топки сладолед и се поръсват с изстиналия запържен джинджифил.
Мелбата „Романтика” е подходящ десерт за горещините. Необходими продукти: 300 грама сладолед по вкус, 1 ябълка, 1 киви, 1 портокал, 50 грама млечен шоколад, 50 грама заквасена сметана, кокосови стърготини.
Начин на приготвяне: Плодовете се обелват и се нарязват на парченца. Шоколадът се разтопява на водна баня.
В чаши за сладолед се слагат топки сладолед, заливат се с част от разтопения шоколад, подреждат се парченца плодове и отгоре се слага още сладолед.
Отгоре се украсява с бита сметана и се залива с шоколад. Мелбата се поръсва с кокосови стърготини, към които може да се добавят и шоколадови стърготини.
Коментари