Мака

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Мака

Мака /Lepidium meyenii/ представлява многогодишно тревисто растение от семейство Кръстоцветни. Вирее високо в планинските гори на Боливия и Перу. Популярно е още с наименованията мака мака, аяк чичира и майно.

Мака е в семейство на ряпата и репичките, което обяснява защо изглежда подобно на тях. Мака расте на височина от над 4000 метра над морското равнище, издържа на много екстремни климатични условия. Коренът от мака е най-високо развиващата се растителна храна в целия свят.

Мака е високо ценена от местните хора не само заради хранителната си стойност, но и поради ценните лечебни свойства.

Растението е било използвано от древните перуанци, които забелязали, че животните, които го консумирали, имали по-добра плодовитост, отколкото онези, които не са се хранели с мака.

Този факт допринася за развитието и на по-късните изследвания, които доказват способността на мака да подобрява либидото и плодовитостта. Когато испанците пристигнали в местните земи и узнали за качествата на растението, те започнали да го изнасят за Испания. През 1960 година интересът на учените в Перу към мака отново е възобновен.

Състав на мака

Мака съдържа съвкупност от танини, алкалоиди, сапонини и стероли, за които се смята, че имат синергично действие. В състава му влизат още 10-14% протеини, 8.5% фибри, липиди, 60-75% въглехидрати, полипептиди, полизахариди, олеинова, линоленова и палмитинова киселина, мастни киселини, витамини и минерали. Тъмно оцветените корени на мака съдържат голямо количество естествен йод.

Избор и съхранение на мака

Мака се предлага на пазара предимно под формата на смлени на прах сушени корени и концентрирани екстракти. Най-често ще срещнете мака в билкови добавки за тонизиране, подобряване на либидото или билкови формули за стимулиране на хормоните.

Готвене на мака

Мака мака

В Перу маката се приготвя по няколко начина, въпреки че по традиция винаги се готви прясната част на стъблото между първите листа и корените, който се пече в яма. Така приготвена маката се смята за деликатес.

Пресният корен мака се мачка и вари, след което се прави на сладка и гъста течност, изсушава се и се смесва с мляко. От получената смес се правят каши или се смесва с други зеленчуци. Прави се и брашно, което може да се използва за печене. Листата на мака се консумират сурови в салати или се варят.

Ползи от мака

Хистидинът и аргининиът в маката са активни компоненти, които отговарят за увеличаването на либидото и подобряват качеството на спермата. Маката не засяга нивата на половите хормони при хората и е доказано, че действа директно върху хормоните.

Като адаптоген мака може да осигури повече енергия, когато това е необходимо, но без да свръхстимулира. След бременност може да подпомогне майките за успешно кърмене, защото повишава лактацията.

Сред предположенията и все още недоказаните твърдения са, че маката подобрява дейността на ендокринната система, има свойства на антидепресант и има естроген-подобно действие при жени.

Най-общо мака се препоръчва при безплодие и стерилитет, менструални неразположения и хормонални смущения, проблеми с либидото и симптоми на менопаузата, лоша памет, депресия и ниско самочувствие, умора и физическо изтощение. Мака е най-известна с репутацията си на суперхрана, която оказва добро влияние върху либидото и сексуалното удоволствие.

В корените на мака се съдържат голямо количество фибри, които значително намаляват риска от рак на дебелото черво, стимулирайки функцията му да помага на тялото да елиминира шлаките.

Дневни дози мака

Обикновено по-голямата част от самостоятелните форми на сух стрит екстракт от мака са в дози от 500 мг в таблетка. В Перу /родното място на мака/ се препоръчва прием на 3 до 5 гр дневно.

Вреди от мака

Досега не са наблюдавани странични ефекти от употребата на мака. Не са известни и негативни взаимодействия с други препарати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес