Часовете в салона може да се окажат без значение, ако не разполагате с правилната диета, а тя трябва да е богата на протеини.
Протеинът е важна част за изграждането на мускулите и тяхната поддръжка. Мускулите са направени основно от аминокиселини, които са градивните елементи на протеина. Протеинът съдържащ се във вътрешността на яйцата, може да бъде най-добрият вид протеин за мускулите.
Качеството на протеина
Не всички протеини са еднакви. Има такива, които тялото ви може да разгради и да използва по-лесно от други. Протеините са оценени спрямо смилаемостта на протеин-аминокиселинитe. Това дава на основа за класифициране на храни по отношение съдържанието им на аминокиселини, тяхното съотношение и колко лесно тялото може да ги използва. Протеините на животинска основа, например яйцето, са с по-високо качество от останалите.
Качеството на яйчния протеин
Яйчният протеин е висококачествен протеин. В действителност, той осигурява почти 100 % от комбинацията от аминокиселини, необходими за поддържане на тялото и мускулите. Яйчният белтък или албуминът, осигурява протеина вътре в яйцето, чийто показател е перфектен, а именно 1.0 по PDCAAS.
Протеин след тренировка
Ако тренирате, то от съществено значение е да приемате протеинът с най-високото качество, което можете да си осигурите, а именно от яйчният. След тренировка, тялото ви е готово да започне да произвежда мускул. Без адекватна доставка на протеин, това няма как да се случи.
След интензивна тренировка, специфичните мускулни РНК концентрации в тялото ви са високи. Тази малка молекула води до мускулно натрупване от 50% в продължение на четири часа след натоварване. За да се възползвате от този растеж, трябва да ядете между 1.6 и 1.8 грама протеин на килограм телесно тегло. Един яйчен белтък осигурява около 9 грама протеин.
Протеинът и възрастта
Възрастните хора трябва да използват също високо-качествен протеин, влияещ на мускулите им. С напредването на възрастта, понякога се получава саркопения или физическо и бавно разрушаване на мускулната маса.
Коментари